Parker Kane (1990)

Posted: 28 srpnja, 2013 in Akcija, David Caruso, Kriminalistički, TV

tumblr_mbce4eBxZd1ryq5svo1_1280 tumblr_mpmllrmaC81r1k2zzo1_500 travis1

IMDb

Trailer

Već kad sam krenuo s ovim malo… teže dostupnim za nabavku filmovima, da nastavim u istom tonu. I u svom žanru, naravno. No, ovo nije prvi put da pišem o Parkeru, već sam ga spomenuo kod kolege na blogu, no kako je ono bio tekst temeljen na sjećanju, a ovaj na friškom gledanju, tako i o nekim stvarima vrijedi pisati dva puta. O, film nije toliko dobar, vjerujte mi, no ima ono nešto što ga čini vrijednim izdvajanja iz gomile (barem na ovom blogu) a, što da vam pričam, slab sam na lajave privatne detektive koji samostalno rješavaju velike slučajeve. To mi dođe kao dobra promjena nakon svih ovih noviteta kojih sam se nagledao u zadnje vrijeme, ali i malo kao povratak osnovama koje su me filmski odgojile. Da, gledam šareno i površno akcijašenje, kriv sam po optužnici, ali bolje i priznati nego biti optužen da si filmski snob, što se u mom slučaju, iskreno vjerujem, nikad neće dogoditi. Možda jedino da sam previše ovisan o američkoj produkciji, ali, hej, svi mi imamo mane, a bome Ameri i rade najbolje filmove o privatnim detektivima, što jest jest. Parker Kane nije iznimka, on je tako dobro uhodan lik da klišeji frcaju na sve strane, možda čak i malo previše, ali u današnjem moru prodavanja magle pod originalnost, treba cijeniti iskrenost.

Stoga, Parker Kane. Parker je bivši žandar koji sad radi kao privatni detektiv. Nema tu neke mudrosti, nema nekih noviteta. Umjesto zadimljenog bara, ured mu je stol u osvjetljenom restoranu, vozi cool Harley motor, vozi cool Porche auto (iako bi bilo zanimljivo pojasniti odakle mu lova za takve stvari) i on je općenito cool lik kojeg žene vole, bivši suradnici mrze, a negativci preziru jer ih živcira. Uobičajenu rutinu prekinut će posjeta starog frenda i njegovo krvavo ubojstvo točno pred Parkerovim očima. Kako to ide, treba samo sliediti trag novca i uvijek će se doći do negativaca. Ovaj je stranac. Van Adams, Šved u Americi, koji se bavi… bacanjem toksičnog otpada gdje god stigne. Parkeru nitko ne vjeruje, očekivano, jerbo je tip bogat, ugledan, stup zajednice. No, upornost je vrlina, a svaka vrlina na kraju dovede do rezultata, konačnog obračuna.

Film je treba biti serija, zamišljen je kao pilot epizoda, ali je otkazan još dok se snimao, pa su stvari koliko-toliko zaokružene da koliko-toliko sliči nečemu. Ima glavu, ima rep… dovoljno. No, vidi se da je scenarij bio zamišljen drugačije, zato su tu svi oni posebno naglašeni elementi koji bi bili sastavni dio serije; kafić gdje mu je ”ured”, zaposlenici kafića kao njegovi prijatelji, odnos s konobaricom koja je potajno zaljubljena u njega… Čak i uvodna ”špica” ima taj televizijski, cool stilizirani dizajn.To mi je iz nekog razloga pomalo bizarno jerbo je puno lošijih stvari postalo serija. Parker nije ništa originalno, on je hodajuća enciklopedija klišeja, ali kad je to spriječilo nekoga da napravi prozvod za male ekrane. Možda je razlog ležao u činjenici da je film pomalo rip off Beverly Hills Copa, ali može se osjetiti i utjecaj Lethal Weapona jer Parker Kane izgleda kao mlađa i jednako nepredvidljiva verzija Martina Riggsa (duža kosa, pomalo luđački ekscesi). TO nije mana jerbo je producent bio slavni Joel Silver, koji je očito htio kapitalizirati popularnost tog serijala (ali i filmova kakve radi Jerry Bruckenhaimer) na malim ekranima.

Napram scenarija, film vizualno izgleda odlično, a nije ni za odbaciti rad kamere jerbo je iza nje stajao provjereni snimatelj, a kasnije i redateljska akcijska zvijezda; Jan De Bont. Glumci su iz ponuđenog izvukli najbolje što se moglo (nema tu glume, ljudi) no fora je vidjeti neke kasnije zvijezde kao što su Marisa Tomei i Stellana Skarsgarda (kojemu je to bila tek druga američka uloga) u svojim početničkim izdanjima. A tu je zalutao i jedan mlađahni David Caruso prije svoje CSI Miami faze. Jeff Fahey, po nekim kriterijima stvarno kultni glumac s nastupima u svemu i svačemu, je bio zgođušan vrag u tim godinama, s prirodnom karizmom pa mu je ovakva uloga pristajala savršeno. Scenarij je pomalo zbrka, iskreno gledajući, jer nije baš točno zamišljen za film, pa tu ima svega i svačega; malo dosjetki, amlo akcije, malo mudrovanja, čak i Playboy verzija erotske scene, ali priča oko odlaganja otrovnog otpada (to je Kalifornija ljudi, zdrav život u zdravom tijelu i tako to) nije loša, samo što je malo… nerazrađena. Završni obračun prolazi, iako nije ništa posebno, stvarno, samo što je cool vidjeti legendarni ”Spruce Goose” avion od Howarda Hughesa u bilo kojem obliku. Ambicija je bila spojiti staru klasiku (tvrdi dekster u noir okružju) s novim okružjem (moderne boje, vozila, obleka) i možda bi bila ispunjena da je serija poživjela. Ovako je sve to tek naznaka (pojačana iznenađujuće dobrim soundtrackom sastavljenim od blues pjesama i jako puno saksofon solo dionica) svega toga. Svi oni koji ne vole klišeje… stvarno, ali stvarno izbjegnite ovaj film. Jednostavno ne gubite vrijeme. Za one koji nisu tako kritični… tko zna, možda vam čak bude i zabavan u ove ljetne dane, pa bezbolno ubijete sat i pol vremena. Tj. ako ga uspijete negdje pronaći, barem izvan posebnih privatnih stranica.

1661075,mImnab2HXXN3UIAbLZQw3fOn7LyxpEH+PoF7QOkkNfo2TPPdp4OCIcMvbh144Y5Yk9phjldhXCEzDK51Z77hVA== 1661076,8f0wEF8X1bkH511UcorkgTMdSdiPJfrcXZTWOcbYGpFQKXpUImk5zedcpGARclisRsOgZPo21DBk1HOxAsM8iA== 1661077,mImnab2HXXN3UIAbLZQw3fOn7LyxpEH+PoF7QOkkNfr4FUGADrcPPMauqVQAWCb4TEqkGtRsGLp42C1oTbiptA== 1661078,5Dtk8_2u3bqCzFVSIaYfz5ARgGOyjUvvkvnU6F00QFnUuQZpM6LPlArm0UA5ENB2KSQKrAPtYcJjzPcJVNgyTw== 1661079,mImnab2HXXN3UIAbLZQw3fOn7LyxpEH+PoF7QOkkNfpe71cWXff8ly_NpYgAUID8nmpeBPcAlskk6uhyem2enw== 1661080,mImnab2HXXN3UIAbLZQw3fOn7LyxpEH+PoF7QOkkNfr4FUGADrcPPMauqVQAWCb4TEqkGtRsGLp42C1oTbiptA== 1661081,mImnab2HXXN3UIAbLZQw3fOn7LyxpEH+PoF7QOkkNfqxDndj63nmbwBFJ8W6aHWbug0xhwvUxPL06ZaNxz2E_g== 1661082,mImnab2HXXN3UIAbLZQw3fOn7LyxpEH+PoF7QOkkNfo56y+CqdOQLqy9_w3R68FDRkbxkhKrAiv22aJ4mTB4YQ== 1661083,tFCm1SFiD2urd1GdT6JSWyBPVhFDmhjZ6VHCoLBavNRcQ+lbJkmh4wHZ3AG78s0nsg9xWIoDjEulptc+tWpopQ== 1661084,z3x8LvV80j56_nPxv_Y5lAcF4L4cBw3VP52PI1EExiEsgy48osdIEnwqcJFJ7RUv21bLezPOdtU5J1RRBADAdQ== it-movie-poster-1990-1020509183 STEPHEN_KING_S_IT-1263

Komentari
  1. thegreatduck kaže:

    Ima li još stvari s Blast from the Past na FSR da namjeravaš postaviti ovdje?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s