Top of the World (1997)

Posted: 20 listopada, 2013 in Akcija, Peter Weller

d2c6a08bb94573efaf5d34bccff4e5e5 movie_27883

IMDb

Trailer

 

Da budem iskren, nikad nisam volio konfekcijske akcijske filmove. To je ono što Seagal sad snima, nula posto originalnosti, nula posto redateljske angažiranosti (ni glumačke, već kad smo kod toga) i sve djeluje kao karton, ravno i jednolično, bezukusno. Neki su u toj grani posla napravili ”poznato” ime, kao što su štemeri Gary Daniles ili Olivier Gruner, ali ti uradci, čisto da se kaže činjenica, već se sutra zaboravljaju, ako ih ne prekinete već po samom trajanju filma. Tako to ide, na dosta kvalitetnih stvari, dolzi još više nekvalitetnih, no kako sam ja inače cool tip, stvarno sjajan momak, uvijek gledam pružiti šansu svemu i svačemu, no nekad jednostavno treba uzeti pištolj i ubiti konja kojemu je slomljena noga ili jednostavno iskreno reći – ne gubite svoje vrijeme, nije toga vrijedno. No, zanimljivo, ne nailazim baš često na takve filmove, uglavnom su stvari koje uzmem kao eksperiment solidne, možda ne na duge staze, ali barem za jedno gledanje, a kako imam starno visok prag tolerancije za akcijske filmove (i SF, da budemo načistu) rijetko kad da mi je neki film baš ono, muka, no ponekad se dogodi i to. I nije najgore što je neki film muka, Bože moj, sat i pol gledanja neće nikoga ubiti, ali kad se vidi koliki je potencijal jednostavno neiskorišten, to ponekad bude gore iskustvo od gledanja samog filma.

Stvari stoje ovako: Peter Weller, Dennis Hopper, Joe Pantoliano, Cary Hiroyuki Tagawa i Peter Coyote, plus Tia Carrere i Martin Kove kao poznatija, ali ne tako slavna lica. Shvaćate moju poantu? To je ekstremno kvaliteta cast, što karizmatičan, što zna glumiti. I svi oni doslovce bauljaju kroz film koji govori priču o Rayu, bivšem zatvoreniku koji na dan izlaska iz zatvora dolazi u Vegas kako bi se rastao sa ženom, no upadne u male probleme. Dobije jackpot na blackjacku, dozna da mu žena ima drugog, a, prikladno, neki negativci odluče operušati kasinu za koji milijunček dolara. Premisa i nije tako loša, kako se događa skoro pa cijelu u zatvorenom prostoru ima pomalo i Die Hard premisu (ništa što se može uprijeti prstom, samo tako, osnovni magloviti plot), redatelj je Sidney J . Furie, nije John McTiernan, ali tu i tamo ubode nešto podnošljivo (spomenuh ga u The Taking of Beverly Hills) i sve je to trebalo biti, ako ništa drugo, zabavno B ostvarenje bez neke pameti. Iako je premisa dobra, isporučeni rezultat nije.

Film je… bezukusan, dosadnjikav čak, s jako niskim faktorom zabave. I, ovo kad rijetko zamjetim, ne ako je radatelj imalo skoncentriran na posao, cijeli film ostavlja dojam da nitko živ nije mario za detalje. Oružje nikad ne ostaje bez streljiva, u uvodnom dijelu filma rafalna paljba upće ne ostavlja rupe po zidovima (kasnije su to ipak popravili, čime je i bolje izgledala) iako skoro svo oružje ima prigušivače zvuka učinak je upravo suprotan – sve zvoni koliko je glasno, a bome noć prijeđe u dan za sekundu (vidjeh da je i ekipa u komentarima to zamijetila). Radnja je smještena u kasino, koji je pod paljbom, okružen specijalcima, no gosti i dalje normalno igraju svoje igre, glumci su drveni u ponašanju, Weller kao da nikad pištolj nije držao u ruci (ili je možda naučio na onu mini strojnicu iz Robocopa) Hopper… pa on je uvijek isti, iskreno, ali ono što je kriminal cijelog filma jeste što pljačka kasina izgleda kao da su ih radili Glup i Gluplji. Lopovi su kao braća Marx, komedijaše bez potrebe, zaštitari kao da su poslani iz centra za debele i ugojene te sva pucnjava (koje povremeno i izgleda dobro) nema nikakav naboj, čak je i dosadnjikava za gledanje (nitko da se sjeti spustiti cijv malo niže i ekčuli nekoga pogoditi) a kad krenu preokreti tko je koga ustvari opljačkao… pa, ako vas to do tada sve još bude zanimalo, svaka čast, imate veći stupanj koncentracije nego ja. Pozitivne stvari je malo teže za opisati i svode se uglavnom na osnove; poznata lica koja tu i tamo bljesnu onim što ih je učinilo dobrima, pucnjava ima nekih svojih trenutaka, ima i jedna car chase scena koja nije posve loša (stara škola – i koja je poslije ”naljepljena” u Seagalov film Today You Die) te završnica na Hoverovoj brani može proći kao malo bolji trenutak (iako jezivo sliči ekvivalentu one iz Cliffhangera). To je to. Rekao bih, šteta truda, ali tko zna, možda se nekom svidi. Možete izgubiti samo sat i pol vremena života i nemojte poslije reći da vas nisam lijepo upozorio.

19d1a92146fe20904d9abe36f99 2355818,WQZy+_3zKEKqOXl5vO6kkN3__LI8A6RGT2pvaepNS+xM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 2355819,U9Xeak6R7Z2LIis5W5d7Bbkv8VtYjxUjIGjc9CGOTMa6epR_p5BKNKraMwdzchjkxp3GOge0ydyOjPmjX3lZSA== 2355820,KfnjKqgkbh2T0X2VL_oYxQeETSJk7jPV7rXq8nD_PwQ9XFBzVwqcUXsds9NSYsDNY3ruOmmqefLhVA86hafmjQ== 2355824,wENhz_thfdJhBgdiWFGDOVnVFwIK9XY2EIm6+lzuEKxw+7oNmxMioOI6kztYzm9gPGnkVBCfYYeZ3H8jcyq0DA== 2355826,4ed6S3v2zWk1GD6UDxN8BlwT0pTtOMusvGW2t6vM_WRbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== e9e5396d32ae2f212efe5b6944b MV5BMTk0MzU3ODAwMF5BMl5BanBnXkFtZTcwMTEzNzkxOQ@@._V1._SX640_SY480_ top-of-the-world_01 top-of-the-world_02 top-of-the-world_03 top-of-the-world_04

Komentari
 1. thegreatduck kaže:

  Zanimljivo, od jednog drugog lika sam čuo da je film dosta dobar nakon uvodnog dijela…
  E da, mogao bi i Sidney J. Furie dobiti svoj tag…Ovo ti je mislim 4. njegov film ovdje…

  • Deckard kaže:

   A znaš kako se kaže, sto ljudi, sto mišljenja. 😀 Poprilično je zamoran film, barem meni bio, već dugo nisam naletio na jedan takav.

   Mislim da je treći njegov film ovdje, ako bude još koji, dodat ću ga, iako baš i nije neka tražena faca.

 2. thegreatduck kaže:

  The Entity
  The Taking of Beverly Hills
  Boys in Company C

  I Top of the World. 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s