Escape Plan (2013)

Posted: 27 listopada, 2013 in Akcija, Sam Neill, Sylvester Stallone, Thriler

escape_plan_ver3_xlg escape_plan_ver5 escape_plan_ver2_xlg Escape-Plan-2013-Movie-Poster1

IMDb

Trailer

There is no break like prison break. Iliti po prijevodu, nema bijega do zatvorskog bijega. Preko Clinta Eastwooda i kopanja zidova Alcatraza žlicom, do Michaela Scofielda i nacrta Fox River zatvora istetoviranih po cijelom tijelu – zatvorski bijegovi oduvijek imaju svoju publiku. I tu se nema što ne voljeti; zli čuvari, stroga pravila, razmišljanja o slobodi, detaljni planovi i igranje protiv svih pravila – sve jako dobri začini koji u rukama spretnog redatelja postaju odlično jelo. Možda ne uvijek gurmansko, ali ne treba podcijenjivati ni fast food hranu, ona je ionako namjenjena za široke mase. A tu je debela dama koja nikako da zapjeva nad krajem karijera nekih starih poznatih lica koji su, kako stvari stoje, krenuli u proživljavanje nove glumačke (čak i žanrovske) mladosti. Otpisali su ih, poslali na Floridu da uživaju u posljednjim danima sunčajući se, ali oni se još uvijek vraćaju kako bi pokazali da su dorasli igri koju vode (ili bi barem trebali) neka nova, mlađa lica. Spojiti Sylvestera Stallonea i Arnolda Schwarzeneggera u zajednički film ideal je, vjerujem iskreno, svih onih koje su odgojili akcijski filmovi osamdesetih godina. Ideja gdje bi njih dvojica dijelili kadar, jedan drugom kontrirali one linerima i razbijali glave udruženim snagama zvuči jednako dobro kao i okupljanje Avangersa, no kako su njih dvojica već imali sličan reunion s ostalim otpisanim kolegama kroz dva (u dolasku i treći) The Expendables filma, ovo je trebalo biti više kao two man show, malo, recimo, smireniji projekt. No, ne bez nekih podsjećanja na slavnu prošlost, nikako, jer čemu mijenjati ono što se pokazalo profitabilnim, samo što to ovaj put nije toliko izraženo kao u spomenutim filmovima, no koliko je film time profitirao ostavit ću da sami odredite. Kad ga pogledate, naravno.

Ray Braslin živi od zatvora, doslovce. Posao mu je da bude zatvoren u nekom od njih te da pobjegne van, pokazujući time njihove slabosti. No kad on i njegovi suradnici dobiju ponudu koja sa sobom nosi jako puno novca i još više neodgovorenih pitanja, stvar će se ponešto zakomplicirati. Jer kad Ray zaglavi u zatvoru, zaglavit će pravo. Novi dizajn, nova pravila i neki novi igrači. Zatvor kao takav predstavlja posljednji krik arhitekture, pravila koja vladaju u njemu stroga su, sadistička i nimalo ugodna, a neki novi igrači pkazat će se iznenađujuće korisnima jer kad jednom krene planiranje bijega, uz svu pamet, Ray će trebati i svu silu mišića koju može dobaviti.

Nije baš posve slučajno što je Stallone dobio ovu ulogu, on je skoro pa majstor bjegova iza zatvora jer iza sebe ima bijeg iz dva obična zatvora (podcijenjenu dramu Lock Up te zabavni, ali karikirani Tango i Cash) a pravio je društvo i ekipi koja je bježala iz njemačkog zatvora u ratno/sportskom Victory. To ga, tehnički, čini escape artistom i logičnim izborom za ulogu. Naravno, film ne polaže cijelu svoju privlačnost na njegova i Arnoldova leđa (iako dobar komad leži baš na njima) već u dobroj staroj klasici koju sačinjava sveto trojstvo ovakvih filmova; izviđanje, planiranje i bježanje. Film tu ima standardnih bolesti vezanih uz žanr pošto su svi čuvari teški sadisti, a upravitelj zla figura koja sve nadzire. Nije se baš isprsio u stvaranju nekog naprednijeg okružja po pitanju osoblja, a nisam zatvor ne djeluje toliko napredno kako je najavljeno. Jedina inovacija su čisti stakleni zidovi, no osim toga, uzmite bilo koji zatvorski blok iz starih zatvora kao što su Attica ili Sing-Sing i dobijete istu sliku. Da ne napominjem kako je stroga, sadistička uprava stvar davne prošlosti, dokazano promašen sustav koji naprosto zove zatvorenike da se pobune i da naprave urnebes kao što je bio slučaj s Atticom. I ustrojstvo ne ostavlja puno mjesta mašti, samo planiranje osrednje je, uglavnom sporedno, dok je bijeg sirov i orijentiran na akciju. Čini li to Escape Plan lošim filmom? I da i ne. Da ako vas zavede reklama da ćete gledati još jedan zatvorski film na temu bijega – to se neće dogoditi, barem ne u mjeri koju očekujete. Ne jer ovo je projekt koji ne umara, dapače, zna imati stvano zabavnih trenutaka (Arnold prošvika u samici i počne nabrajati psovke/molitve/sve i svašta na njemačkom – to niste još čuli) i vrijeme proleti samo tako. Dva štemera još uvijek imaju ono nešto što ih čini podnošljivima, zabavnima i uvijek ih je dobro vidjeti u akciji, kao i to da imaju stvarno dobru kemiju na ekranu, ali da su nešto posebno glumili, i nisu. Kao ni Jim Caviezel, koji kao da nije ni izašao iz svoje uloge iz Person of Interest (samo sam čekao da odnekud dolutaju Finch i Fusco te ga oslove s Mr. Reese) pružajući dečkima podršku u istoj mjeri kao i Sam Neill, ne zavaravajući se da je ovo njihova zabava. Režija Mikaela Hafstroma može se nazvati učinkovitom, ne i pretjerano upečatljivom, ali barem vas neće zaboljeti glava od naglih rezova ili nesuvisle montaže. Film nije ni blizu najboljih uradaka slavnog dvojca, ali je stepenicu-dvije iznad zadnjih uradaka kojima su pokušali zadržati staru slavu (Bullet to the head i The Last Stand) što ga čini vrijednim gledanja. I, jedna jak velika zamjerka; ne dopustiti Arnoldu da u filmu koji koristi helikopeter za dio radnje zareži svoje poznato Get to the copper…neponovljivo propuštena prilika.

5703337,RpaoNGFs9lHvGki+MSbO5abNxW78tojG8F9rjcgfFix0RBN5mzBRRxQi6UMyhfhYngDK1tyCq69kIE0Vls0ppQ== 5748035,QizhZWJwSbqBoh8LDzHCxTgVMB0_IyZutXUEB5x_tu_AHbGderVLbH6mdyIsGaO6orATJLkdo_r8CIFy6YeS_w== 5754252,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 5782369,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 5782370,CdppShZaZeFaXS2RFVZo+iJc6V+50zF5Rfy1Z9y4HetGAGm_VPTb7Yx+dwL7aJ8IkVJ73JFXVJBITH6Gr5I6Gw== 5782371,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 5782372,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 5782374,DE9H3lxSxRArrm+3CoTvfCYro6sZm5dIcPkxD0EGPfVeLvkr2ZIXwAC6hh_T8A2HbNJMbTn0Yqcuqqw+krDp1w== 5782375,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 5782378,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 5782381,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 5806011,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg==

Komentari

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s