Fan of the Dead (2007) & Birth of the Living Dead (2013)

Posted: 1 studenoga, 2013 in Dokumentarni

Fan of the Dead BIRTH-OF-THE-LIVING-DEAD

IMDb (Fan)

IMDb (Birth)

Trailer (Fan)

Trailer (Birth)

 

I za kraj ovog mini horor maratona nešto malo drugačije: dokumentarni filmovi. Znam, i oni se mogu gledati kao nadopuna horor prehrani jer govore o glavnom jelu, zombijima, a ovaj put riječ je o onima koji nešto i znače – originalnoj Night of the Living Dead od George A. Romera. I dok je deda Romero iste doveo na popis gadnih negativaca, u rangu vampira i duhova, isti je uspio i pokopati sve što je vrijedilo u originalnoj trilogiji svojim poprilično nesuvislim nastavcima zombi sage i dobro je da je odustao od daljnjih filmova (no nije još sve rekao u vezi njih – informacije će stići dalje u tekstu) ali zombiji su danas isplativa roba jer žive i bez njega. Primjer – World War Z. Jednako kao što je Romero na vrata doveo sporohodajuće kreature, tako su drugi na vrata doveli njega. Fan of the Dead amaterski je uradak jednog takvog entuzijaste koji se odlučio na mali road trip i kamerom pokušao pronaći sve lokacije koje je Romero koristio za svoju originalnu trilogiju. I, što je najbolje, nije riječ o nekom zanesenom klincu iz Amerike nego iz Francuske. Nicholas je tako uzeo kameru i krenuo na malo proputovanje, pronalazeći sve lokacije na kojima su se snimali Noć, Zora i Dan Mrtvih, a imao je i tu sreću da naleti na neke poznate face iz filmova te dobije izjavu-dvije o tome kako oni danas na to gledaju. I dok je zanimljivo vidjeti kako neke lokacije danas izgledaju, filmu se može zamjeriti amaterizam, naravno, njegovi komentari su prepuni oduševljenja, što zna biti malo iritantno, a i nema nekih posebnih atrakcija jer kamera mu je uglavnom turistička, kao i on, te je snimila što su snimali i svi drugi turisti. Najzanimljiviji dio je onaj središnji, koji se odnosi na Dawn of Dead, jer je za vodiće po lokacijama imao zvijezde filma, Ken Foree i David Emgea, koji, malo otužno, i danas znaju voditi ljude kroz trgovački centar i pojašnjavati scene koje su tamo snimali. Ostatak je zanimljiv samo kao dokument da se vidi kako danas izgledaju neke lokacije (uglavnom zaboravljeno) te kako su korišteni neki prastari trikovi za dočaravanje jedne lokacije (dok su u stvarnosti bile tri – kuća iz orginalne Noći je jedna, unutrašnjost druga, dok je podrum sniman na trećoj). Film je neočekivano dobio popriličnu medijsku pozornost (iako traje samo sat vremena) te je priključen kao DVD dodatak Romerovoj Zemlji Mrtvih, što je dovoljan uspjeh ako se zna da je nastao iz pukog entuzijazma.

Rođenje Mrtvih produkcijski je korektniji uradak i službeniji te time i bolji, iako ne toliko koliko bi se moglo pomisliti. U njemu Romero pojašnjava kako je film nastao, kakve su sve probleme imali i koje kvake su im se događale prilikom stvaranja. Postje i podosta popratnih gostiju, ali jedina zanimljivija (i poznatija) je Gale Ann Hurd, trenutačna producentica The Walking Dead, koja govori kakav je utjecaj imao original na seriju. Romero je genijalan sugovornik, moram priznati, čovjek nište ne skriva, a bome ima i odličan smisao za humor te nema ni tragova umišljenosti kakve bi očekivali od tih velikih redateljskih imena (zanimljivo je da su svi oni; Romero, Carpenter, Savini i Craven ustvari jako dobri sugovornici, bez imalo pompe ili prenemaganja) i zgodno je čuti iz njegovih usta kako su se filmovi radili u tim danima. Doduše, film ima i malo nezgrapne sugovornike koji više kometiraju neke njegove aspekte s kojima Romero nije imao veze (politička crta, rasna diskriminacija) te se stječe dojam da su drugi, nakon što je bitka bila završena, odlučili pokazati kako je trebala ići, ili, mi znamo bolje od autora što je htio reći s tim filmom stajalište. Da napomenem, to je iritantno i povjerovao bih u njega da su pojašnjenja izašla iz Romerovih usta, ali nisu. Osim toga da su bili svjesni kako Crnac u glavnoj ulozi nije nešto što se prakticiralo tih dana. Naravno, takav projekt prepun je malih zanimljivosti, koje Romero iznosi u dobrom polu zajebantskom duhu, te predstavljaju i najbolji dio filma dok je onaj… najbizarniji (ne najgori) priča lika koji klincima od 7-8 godina pušta Noć… u sklopu ”zombi škole” te otvoreno s njima priča o odsjecanju glave ili pucanju u glavu, što je… bizarno, ali nakon toga ne treba iznenađivati da neki od tih klinaca uzmu pištolj i idu ubijati svoje prijatelje ili kolege iz škole. Također, precizno je pojašnjeno zašto je film postao javno dobro – zbog naslova. Jebena pogreška, reče Romero, jer su distributeri ti koji su preimenovali film u Noć Hodajućih Mrtvaca (originalno je bio The Night of The Flesh Eaters) prekršivši time neku stavku o autorskim pravima, što je film pretvorilo u javno dobro te ga može rimejkati i koristiti svatko (dan danas se ne zna koliko je točno zaradio).

Znači, ako ste fan Živih Mrtvaca, ovo je nešto što bi trebali pogledati. Oba filma imaju nekih svojih prednosti, kao i mana, te su u globalu, dovoljno informativni da budu zanimljivi, ali svaki na svoj način. Ako ste čovjek od lokacija (kao ja) bit će vam zanimljivo vidjeti na kojim temeljima je nastao prvi film (i ostatak prve trilogije) a ako ste skloni trivijalnostima, drugi film je bolji po tom pitanju. Spojite ta dva u jednu cjelinu i dobijate punu sliku. Dva i pol sata vremena nije tako strašna stvar, a kasnije se možete hvaliti kako znate stvari koje nikoga drugog, osim vama sličnih, ne zanimaju. I barem će vam biti jasno kako je došlo da zombiji postanu sastavni dio moderne kulture (za to treba zahvaliti Rogeru Ebertu) te zašto se još uvijek snimaju filmovi o njima. Čak im se i Romero vraća, ali ne s novim filmom već, ni više ni manje, nego stripom (World of The Dead) koji će govoriti storiju o gradu New Yorku, zombijima i karanteni. Meni to zvuči cool da bih mu čak dao lovu i da napravi film.

To je to, narode, sretan vam Halloween i nadam se da vam je bilo krvavo zabavno.

birthlivingdead-1024x682 birth-of-the-living-dead-02 birth-of-the-living-dead-03 birth-of-the-living-dead-01

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s