Universal Soldier (1992)

Posted: 7 studenoga, 2013 in Akcija, Jean Claude Van Damme, Science Fiction

UNIVERSAL-SOLDIER universal_soldier_ver1

IMDb

Trailer

Filmaši kao Michael Bay i Roland Emmerich obično ne stoje dobro na ljestvici popularnosti, upravo suprotno, negdje su u pozadini, između leša trinaest puta pregaženog štakora i Adolfa Hitlera. Kada netko želi naglasiti kako ima istančan filmski ukus, obično njih dvojica (ili netko jako sličan) dođe na udar kritike jer danas je popularno napadati nekoga (nije bitno koga) jer napad po nekoj logici na površinu izvlači intelekt onog koji napad predvodi. No, na neki čarobni način, svi negativni komentari potječu od nekoga tko je prvi platio kartu i pogledao omraženi film omraženog mu redatelja. Netko još zamijećuje nedostatke u toj slici? Film kao takav oduvijek ima nekoliko namjena, neke su namjerne, neke slučajno otkrivene, i neću reći da nema stvarno izvanvremensko dobro napravljenih naslova jer ih ima, jednako tako neću reći ni da nema doslovce negledljivih papazjanija jer ima i takvih, ali, ponukan jednom starijom raspravom, svaki od njih ima ono nešto za što je napravljen. Da se ispriča priča, da se naglase emocije, da se proda paket zabave u trajanju od dva sata. I to je pošteno. Kao i prodavanje magle pod maskom art snobizma, sve je to za ljude. No, zanimljiva stvar.

Prije nekog vremena Tony Scott je otišao s filmske scene (velik sam obožavatelj njegova rada) i čovjek, koji je gotovo sam samcat definirao i proizveo moderni, takozvani MTV izgled popcorn filmova, danas je umjetnik, a Bay netalentirani šmokljo. Aha. A jesti vi vidjeli njihove filmove? Tu faktički nema razlike. Ista stvar. No, Scott je ipak imao koju godinu više na ramenima, pa je iskušavao svašta (i to s jako dobrim uspjesima) dok je na Bayju da to napravi. Sudeći po Pain&Gain, ima i on skrivenih talenata. Predrasude su jezivo loša stvar, a ako ih imate već u startu onda, žalim što Vam to moram reći, nemate ni potrebne objektivnosti. Hej, nitko nije savršen (ni ja, naravno, a i nemam takve komplekse da vas podučavam što je dobro, a što nije)  ali to što radimo na manama čini nas boljim osobama, zar ne, a na isti način mogu se pogledati i filmovi spomenutog, jako omraženog dvojca. Nakon što sam odužio malo previše (ali ”papir” sve podnosi, na kraju ću doći do nekog zaključka) da se vratim na Emmericha, je’l te, već kad u vrhu stoji naslov njegovog prvog američkog filma. Emmerich je gotovo kao Spielberg (ne po kvaliteti, da se dežurni moralisti odmah ne dignu na noge zbog te usporedbe) pomalo entuzijast po pitanju igranih slika, a jedna od dražih stvari kod njega su mi da uopće ne skriva kako je obožavatelj sedme umjetnosti. Ni ne pokušava to, dapače, jasno i glasno je naglasio da su se on i Dean Devlin kao klinci nagutali raznog SF smeća o invazijama te je bilo logično da i snime jedan takav film (povodom globalnog fenomena znanog i kao Dan Nezavisnosti) ne skrivajući da je film posveta i da je apsolutno besmisleno tražiti originalnost u njemu. Što nas vraća natrag na Univerzalnog Vojnika (napokon) filma koji je nastao zbog stjecaja okolnosti (trebao je režirati drugi film, to je propalo, dobio je ovaj film u zamjenu) i koji je danas na listi njegovih boljih uradaka, ali kojeg on osobno baš i ne preferira jer nije njegov tip filma (što kaže moj comrade bloger Dragonrage – vjerojatno zato što nije mogao raznijeti Bijelu Kuću) te je to bio – plaćenički posao. Svaka čast, čak je i John Carpenter radio plaćeničke poslove, nema ništa loše u tome, treba staviti kruh na stol i tako te priče, ali vrijedi naglasiti kako je i taj plaćenički posao napravljen više nego dobro, gotovo odlično čak, iako je danas u kategoriji ”štemerski film bez pameti”. Neću reći da nije tako, to jest štemerski film (svi filmovi Bruce Leeja su štemerski filmovi, nema veze što su i kultni filmovi) koji je napravljen za fanove štemera Jean Claude Van Dammea i Dolpha Lundgrena, ali i općenito – za ljubitelje poštenog akcijskog filma. Ako niste jedan takav, ako imate debele predrasude prema akcijskom filmu, ako ste ovaj tekst dočitali do ove točke… oh, kvragu, možete ga pročitati i do kraja.

Jer, osnovna premisa je jednostavna. Jedan pozitivac. Jedan negativac. Pucnjava, tučnjava, potjera. Akcijsko-štemerski film ceste, ako ćemo baš točno opisivat. Iz ovog uvoda nije vidljiva činjenica da je Emmerich za osnovu radnje uzeo Terminatora, te mitsku brobu dobra i zla. Naravno, Terminator nije spomenut u smislu da je Vojnik neki rip off već samo da su Emmerich i Devlin gledali film, da im se film svidio te da su bazu filma posvetili i svom filmu. Teško da možete promašiti ako se referirate na ranijeg James Camerona, zar ne? No, upotrijebili su i malo klasike, gotovo neočekivano i to ćete zamjetiti ako nemate predrasuda jer tu u prikrajku leži i priča o Frenkensteinu, o kreaciji koja se okreće protiv svojih tvoraca, a u sitnim tragovima leži i pitanje čine li nas sjećanja onakvima kakvi smo ili cijeli život? Dobre stvari ili loše stvari. Luc Deveraux želi ostaviti rat i doći kući, Andrew Scott želi rat. Kad ih ponovo ožive, to im je nit vodilja. Zanimljiva pitanja, ako ćemo iskreno, gotovo šteta što scenarij nije malo više zagrebao po njima, naznačujući ih tek površno. Ali, kako rekoh, to je štemerski film, i razlog zašto je snimljen jest da se vidi mitska borba između dva glavna lika. Kako nijedan od njih nisu jaki glumci (što je činjenica, bez obzira što ih simpatišem obojicu) ”fizička” gluma im jako dobro leži (ta dečki su onda bili u prime time godinama, mogli su preskočit planinu za doručak) ali scenarij ih pametno ne spaja do same završnice već pruža dosta dobra klasične akcije, u kojima nije ni pirotehnika zakazala, pretvarajući ga doslovno u ”film ceste” – radnja je stalno u pokretu. Što je dobra stvar kad radite akcijski film – nije dosadan. Čak i ako se likovi ne pokušavaju ubiti radnja ne stoji, a s obzirom da su oni slabi glumci, ovako su zamaskirali taj mali nedostatak da se ni ne osjeti. Van Damme je kao klasični pozitivac u sukobu sa svojim ja uvjerljiv, Lundgren je malo over the top u svojoj izvedbi, ali za to krivim scenarij jer je lika pretvorio u jednodimenzionalno zlo, ne Lungrena samog, a dečkima je puuuuno pripomogla i jednostavno simpatična pojava Ally Walker kao objekat koji pokrene cijelu jurnjavu (što zgodne žene hoće napravit) jer tko je od nas ne bi želio spasiti. U recept dodajte i jako dobru Emmerichovu režiju (recite što hoćete, ali čovjek zna spojiti kadar s kadrom) te dobijete jedan od boljih i dinamičnijih akcijskih filmova devedesetih koji nigdje ne zapinje bez obzira što u njemu ima i loše glume i posveta i referenci. Možda ga Emmerich osobno i ne doživljava kao veliki uspjeh svoje karijere, no zato je tu uvijek publika da to napravit umjesto njega, jer, hej, nakon toga je krenuo dizati Bijelu Kuću u zrak. Od nečega treba početi.

1796234,j8lRRzimVq0aW57pvmyVDqVmzOSWbpC9rjF0BAr1M6c3yT0CcOGfb6Gf8IFod5N+WaaOen8ziJMaAFgjMT0NlA== 1796237,Vjo+GCOEPGRAVmFOoS0ZaZgZloi3SOBspCJjLxOHovd0+ULyiWdWElCd4kTBh9ueCs01ebRgPm4S6zQJSCfFSQ== 1796238,twfuS4tPPG706OcVbNpW1pZ5p_Vno74ZQTb2VWkhGliGqX42JuFh34AhEvoXE_vtQSFs+b87AXiTQEXCn3AC3Q== 1796240,WQZy+_3zKEKqOXl5vO6kkN3__LI8A6RGT2pvaepNS+xM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 1796244,MqveFMRzikFV7Hc_8n63Uc1ipmVb1vLp9msrFhS3XaEtcAt+Fsvlg6ONLfyZMTzjSXWrTFvr7eQHr2OVvq3ulg== 1796246,MqveFMRzikFV7Hc_8n63Uc1ipmVb1vLp9msrFhS3XaFwpWgi6UYEvgJgPeOS3+TzP7qqwCcLyODdR79920XjOw== 1796248,2ZszRrdlkp7knRVmpJlEf6Rsa6WvealzJUF0yOC831AtcAt+Fsvlg6ONLfyZMTzjSXWrTFvr7eQHr2OVvq3ulg== 1796256,wENhz_thfdJhBgdiWFGDOVnVFwIK9XY2EIm6+lzuEKxw+7oNmxMioOI6kztYzm9gPGnkVBCfYYeZ3H8jcyq0DA==

1796236,Rf4ef1zhLKcNXmlD4cMWTPWvHQUQNH1NdMWH0ohVkC1GjloOH+T4rMz5VSWRYOGwLjvcjUu1YrRzqTUZsIYyBg== 1796239,sXy+Cp1KtcFE+FM2+lEjuyDEH6DD_oyCWtvBRGXUMlh4yH5dzGfraQSztuop7g8E2nGELzdyrhtIXcIJJUmZxQ== 1796247,9Y_D+MKnSm2lhGCiTusEco_SAdU_8LculaCPOv9nm9LRfXEvlZLprOD9Mx5Ha3GHNTcYybJh04GQPbBKSvfyoQ== 1796249,cJG7sH_VJ2czjxss7FY_qjJ8f+CcbV4rx2J1nXdgs0jUuQZpM6LPlArm0UA5ENB2KSQKrAPtYcJjzPcJVNgyTw== 1796251,YdgY3+JitI1M5hUcLOACMa9G0f_mcetXUItdNk5+zC94yH5dzGfraQSztuop7g8E2nGELzdyrhtIXcIJJUmZxQ== 1796255,owuFsbgVizWPcAoC2z1eoywF3ocxM0QaxM8dD1rTxD9GjloOH+T4rMz5VSWRYOGwLjvcjUu1YrRzqTUZsIYyBg==

Komentari
  1. Jacob "Jake" Harper kaže:

    Jedan od boljih filmova Van Dammea koji sam gledao cini mi se svaki drugi dan kao klinac.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s