Silent Thunder AKA Revenge on the Highway (1992)

Posted: 11 siječnja, 2014 in Akcija, Drama, Thriler

Arnold-708272

IMDb

Trailer (cijeli film on line)

 

Filmovi koji uključuju kamione nisu toliko zastupljeni kao oni s autima, ali ima nekoliko klasika; Duel, Convoy, pa čak i Black Dog može ići u tu skupinu (koji nije klasik, ali je vraški zabavan) – i nakon toga rekoh sam sebi da vam predstavim još jedan sličan iz branše. Nije kultni, daleko od toga, jako malo ljudi uopće zna za njega, nije baš tako ni dobar (vidjet ćete zašto – nije riječ o lošem filmu) a ima i nekih malih prednosti jer je, navodno, nastao po istinitom događaju (to je uvijek uljepšavanje). Iskreno, pogledao sam ga još u devedesetima, slab sam na starog Stacy Keacha još otkako sam kao klinac odrastao na njegovim Mike Hammer avanturama, pa sam podigao VHS izdanje samo na osnovu njegova imena i omota koji je prikazivao dva kamiona u groznom sudaru (VHS cover, nažalost, kao da ne postoji u internet bespućima). Nisam požalio. Iako je riječ o televizijskom filmu, ima pomalo svega; od dame, pa do sirove akcije u obliku cestovne jurnjave koja, netipično za televizijski film, izgleda odlično. Spektakularno, usudio bih se reći, iako je to malo uljepšavanje. O čemu je riječ?

O potrazi jednog oca za ubojicom svog sina. Vrlo jednostaan sadržaj. Jer, radi se o tome, da naslovni junak, Claude, nakon prepirke sa sinom dozna da je ovaj poginuo na jednoj autocesti, mjenjajući probijenu gumu. Iako je to tragično po svim stavkama, policija u tome ne vidi ništa čudno, tj. radi se o nesreći kakve se događaju s vremena na vrijeme. No, Claude vjeruje drugačije. Da mu je sin namjerno ubijen. Ne zato što je njegov sin već zato što vjeruje kako je vozač neki poremećeni psiho, i koji vozi ogromni žuti kamion, i koji namjerno cilja ljude po cesti. Zato stavlja novi obiteljski život na pauzu i počinje dugačku potragu po autocestama Amerike ne bi li pronašao neki dokaz svoje teorije, pa čak i samog ubojicu.

Odmah ću započeti s očitim: nemam pojma radi li se o stvarnom istinitom događaju jer na netu ne postoji ništa što bi to pojasnilo. Ustvari, vjerujem da je dio s pregaženim sinom istinit, ali da je završnica malo uljepšana da bi se dobio bolji kraj. Problem-dva… Film je televizijijski, što samo po sebi nije nikakav problem, i započinje kao drama koja baš i ne govori što će se točno odigravati. Znači, treba mu malo da prebaci u veću brzinu (da se zadržim u kamiondžijskom žargonu). Claude kinji svog sina da je beskorisna mladica koji, eto trati život. To je onaj dramski dio. Kad nasljednim pogine, opet mu treba malo da se pokrene, ali to ustvari nije loš dio filma; Claude je bivši vozač kamiona i zna stvari oko toga, što je puno bolje nego da je neki obični tip koji samo tako luta po cestama i postavlja pitanje. Završnica je poprilično akcijski orijentirana i tu dolazi do popriličnog razilaženja od ostatka filma; ima dinamiku, ima napetost, ima jako dobar rad kamere te se uopće ne mora sramiti što je televizijskog porijekla. Samo… nije u skladu s ostatkom filma. Jako slična stvar je i s filmom Breakdown sa starim glumačkim liscem Kurt Russellom; film je pošteni triler koji naglo zaokrene u akcijske vode (dva filma djeluju slično po pitanju završnice). Ne bih vam ga preporučio s nekim prevelikim oduševljenjem jer nabrojane mane od njega čine… pa, film s manama, a ne bih ga preporučio baš ni ljubiteljima akcije jer se ona događa u samoj završnici. Keach nosi film na svojim leđima samo putem osobne karizme i to je OK, no druge karakterizacije nema (negativac na kraju je malo neočekivan – ako pogledate skužit ćete na što mislim – ali ništa više od običnog kartonskog manijaka). Jedno gledanje i to je to. Poželjno je da imate mekano mjesto u srcu za te truckers stvari inače bi vam mogao biti dosadnjikav. Ali, kako ovaj mali blog ima svoju reputaciju, da ne kažete kako vas ne upoznajem s malim zaboravljenim naslovima koji imaju nekih draži, a ovaj baš odgovara toj kategoriji.

image0113043236qv6 photo poltergeist-original Image0113-0359(3)

Image0113-0427(3)[2] Image0113-0428(3)[8] Image0113-0428(3)[10] Image0113-0430(3)[1]

Image0113-0432(3)[4] Image0113-0433(3) Image0113-0433(3)[1] Image0113-0433(3)[3]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s