Tora! Tora! Tora! (1970)

Posted: 7 veljače, 2014 in Ratni

Tora tora_tora_tora1xs tora2 ToraToraTora1970 ToraToraTorazone3_f

IMDb

Trailer

 

Posljednjih nekoliko dana (tjedana, mjeseci) ovdje se našlo nekoliko naslovi koji su povezani s napadom na Pearl Harbor i to je ispočetka bilo posve slučajno, no onda je postalo pravo namjerno, pa je red zaokružiti priču filmom koji je Michael Bay pogledao prije nego je išao raditi svoju verziju napada na poznatu mornaričku bazu. Što pogledao, doslovno kopirao, ako ćemo baš iskreno, no nećemo biti previše zajedljivi jer napad na luku pratio je poznati obrazac koji se ne može mjenjati samo zato što se redatelju digao. Tako je to s filmovima koji ocrtavaju stvarni događaj. Tora! Tora! Tora! (neki obliži prijevod bio bi ”Napad! Napad! Napad!”) i Pearl Harbor imaju istu priču, samo što u slučaju Bayeva filma ona odlazi dalje, prikazuje i napad kojeg je Pukovnik Jimmy Doolitlle izveo (iako on taj napad jest izveo, film ga je malo previše uljepšao – Doolitlle je ustvari promašio industrijsku zonu Tokija i pogodio civilne objekte, te je vjerovao da će ga poslati na vojni sud jer je misija, tehnički rečeno, bila promašaj, uz što je izgubio i sve aviona, ali kako je to natjeralo Japance da se vrate natrag bliže domu svom, napad je na kraju proglašen uspješnim) dok ovaj naslov staje odmah nakon što napad završi. Filmovi dijele i sličan pristup materijalu, prikazuju Američku stranu i Japansku, no zloglasnost Tora! Tora! Tora! je u tome što nije uljepšavao stvari – Amerikanci su itekako dobro znali da se napad sprema, tehnički gledajući, čak su i objavili rat Japanu napadom na njihovu podmornicu, dok Bay USA naciju prikazuje kao jadne i nemoćne, jezivo napadnute. Tako je to kad se vjeruje tajnim službama i inim mašinerijama. No, dosta lekcija iz povijesti, idemo mi malo o filmu.

Kako već ide priča, Japan pod pritiskom sankcija od strane USA zbog ljubakanja s nacističkom Njemačkom planira svoj itekako drastičan potez – napad na luku Pearl Harbor, glavno sjedište pacifičke flote. Napad je rizičan jer trebaju proći pola zemaljske kugle da bi došli do nje, ali kad bi pacifička flota bila izvan računice, Japan bi imao otvorena vrata do američke unutrašnjosti. S druge strane, Amerikanci su svjesni da zategnuti odnosi s Japanom ne mogu nikako na tome ostati te da će njihova reakcija, kad stupe sankcije na snagu, biti napad. Gdje? To je već malo bolje pitanje. Pearl Harbor je na vrhu liste, ali je on bio držan za nedostižnu metu (udaljenost+mala morska dubina koja je nepovoljna za torpeda) te su radili oko njega. Tajna služba i razni delegati sakupljali su sitne tragove i natnake što Japanci smjeraju, dok su oni, s druge strane, s šest nosača aviona, krenuli na dalek put. Radnja svoj vrhunac doživljava samim napadom.

Volite povijesne filmove? Povijesne ratne filmove? Postavljam to pitanje jer Tora!… je upravo to, ratni film koji je ujedno i drmatizacija stvarnih događaja. Započet ću s onim što mu je glavna prednost – film je kirurški precizan prikaz događaja koji su doveli do napada. Kako spomenuh, ne ustručava se prikazati kako su na obje strane bile donesene krive odluke, ali kako je bilo i onih koji su bili protiv napada, s Japanske strane. Iako je lijepo demonizirati neprijatelja, ovaj naslov to ne radi. Realno prikazuje kako su, poprilično teškom odlukom, odlučili izvesti napad zbog političkog škripca te jasno prikazuje kako nitko od zapovjednika nije bio oduševljn time (iako je bilo i onih koji jesu). Također, ne ustručava se prikazati kako su i Amerikanci bili poprilično glupa gomila. Razlog zašto su ovi uspjeli srediti sve njihove aviona na tlu jeste odluka da ih se premjesti na sredinu piste kako ih nitko ne bi dirao – usprkos upozorenjima da ako samo jedan bude pogođen, odlaze svi u zrak. Također, tajne službe su znale da će doći do napada, a opet su razbacivali brodove uokolo. S jedne strane to je ispala pametna odluka zato što nosaći aviona nisu bili u Pearlu (glavna meta japanskih aviona) ali s druge strane je Pearl ostao bez obrane i svi su brodovi bili na okupu – kao da gađate glinene golubove. Mane filma su što ne postoji centralni lik, ne kao u Bayjevoj verziji – ovaj film prati sve i nikoga, što je razlog zašto se gledatelj ne može s nikime povezati. Također, ta kirurška preciznost stvara u konačnici pomalo kartonski film, bez nekog nadahnuća, te ako baš ne volite takve uratke, teško da će vas privući nečim drugim. Eventualno scenama napada koje su realizirane opasno dobro (ipak govorima o 1970 godini) – toliko dobro da je bilo čak i pravih nesreća (avioni su eksplodirali prije vremena, pa kad vidite kaskadere kako bježe glavom bez obzira – to nije gluma) ali sve je to pridonijelo popriličnoj napetosti. Samo što trebate odgledati sve prije toga, a to je kronološki skoro pa najtočniji prikaz napada (Bay je isto napravio dobrih stvari po tom pitanju – scene kako su Japanci riješili problem torpeda i male dubine) i ako volite taj pristup, dokumentaristički, ovo će vam biti više nego dobro. Ako pak volite ljubavnu limunadu i još bolje efekte, onda je tu Pearl Harbor od Baya.

2173427,rWZx7p8vVzQUGr8rLFjDdWAv+jhDWfARkJc7p9xGumYxB8p7Zw50lHXINS4aMZjiGVpvAqIDYMYV5UgFGC08XQ== 2173428,5r_xmXX4krQKoVZqnDsjroGIrnm5p1+bJ7HeG6Sv2u62x1pEi68ZP6ykQPq_5ra3crfTSJG1TkgOhTnYFZavhw== 2173429,VwhFldAt9VSesTlQO1wAKSzAvqPs01Lbqbf5kCRIWjxM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 2173430,B5jGH8SUJdtW9mW4BIbKPtiqzHTDZzEtgHM7pp77xTJdMf3pUgk7xLDXZ8tKvlDi1H1IAfmPU7pckuW_8sNCwg== 2173431,ihWR1GSnEjTAMArLQFjey7ivwKETHoutLpU0+6uRGfmc3wmyNLfyky96mlvjyEAAHdZyFRurIgqf1RiDHc2JUg== 2173435,0TftKE7EjNgilDiMfrg4tHVJys5bsL0pOoTSUFd0_Tac3wmyNLfyky96mlvjyEAAHdZyFRurIgqf1RiDHc2JUg== 2173436,+2NgusZXyrXzMgS4x1wr5_OEs95Yz6nBeI9iEcTuV_unWz2SYoGYrx6ozgf+dy2eArlN8qVpHmg1uRtWZtqOTg== 2173437,mFOYJ7D5_+bL9EGtiiEm+llVDxv7VdsixBUMYIxFR3zF2+vAiKmm1+RPUSOylW3ydI7b1YEndyg5VqBRvk4Q8g== 2173438,0TftKE7EjNgilDiMfrg4tHVJys5bsL0pOoTSUFd0_Tac3wmyNLfyky96mlvjyEAAHdZyFRurIgqf1RiDHc2JUg== 2173439,XMoQqcA0qHnwHmvpbVpf+JofBw0bj9graUS9_ucRR3iZ1YBpC4LAl0B08KlAs5+OoZ3mg1v7zmM6FT4OEYIxHQ==

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s