Attack on the Iron Coast (1968)

Posted: 26 veljače, 2014 in Avantura, Ratni

 7145146.3 attack-on-the-iron-coast-movie-poster-1968-1020235100 DVD-2_attack-iron-coast

IMDb

Trailer

 

Da je Hitler kojim slučajem bio primljen na likovnu akademiju, mi danas ne bi imali o čemu pričati. Čovjek bi slikao, bio blizu Moneta ili Rembranta, a mi se morali zadovoljavati filmovima o Talibanima. Srećom (to stvarno ružno zvuči, znam) on je odlučio pokoriti svijet i za ostavštinu nam je ostavio Drugi Svjetski Rat. I filmove. Čak i kad ne bi izmišljali, filmotvorci bi imali materijala na izvoz za snimanje, ali kako je žanr avanture pronašao tako dobrog kompanjona u ratnim filmovima, danas imamo mješavine žanrova koje su, budimo iskreni, postali bolji od ekranizacija pravih događaja. One najbolje igrače znaju svi; Where The Eagles Dare, The Guns of Navarone ili The Dirty Dozen. To su filmovi koji su napravili savršenu simbiozu ratnog i avanturističkog, mješajući spektakl s ratnim pričama i ponešto između toga. Postoje i malo manje priznatiji uratci kao što su Kelly’s Heroes i Heroes of Telemark (koji je, ekčuli, stvarna storija) a onda imamo i Attack… koji je kombinacija svega gore spoemnutog. Pretpostavljam da za njega niste nikad čuli i uopće vas ne krivim jer do prije nekoliko dana nisam ni ja. To je ona vrsta filma na koju naletite slučajno, vidite naslov, vidite sadržaj, vidite trailer, a onda pošaljete sve k vragu i pogledate sami film. Doduše, ne bih ga baš strpao u okvir s onim naslovima gore, ipak je tu trebalo još malo više rada da bude taj kalibar, ali, iznenađujuće, uopće nisam požalio što sam ga pogledao, što je već samo po sebi dobra stvar. O čemu je riječ? O čemu bi drugom bilo kad je riječ o ovakvim filmovima: o opasnoj i jako zajebanoj misiji duboko u neprijateljskom području. Ništa više, ništa manje.

Stvar je sljedeća: Nijemci su za vrijeme rata imali gadnu premoć na moru. Podmornice, jaki brodovi, dostupnost moru. Jedno od najjačih uporišta je smješteno negdje na francuskoj obali, toliko je dobro utvrđeno da ga zovu Željezna Obala, a ako bi plan uspio, tj. ako bi uspješno digli u zrak tamošnje brodogradilište, Nijemci bi izgubili dosta dobru prednost. Kako je prvi pokušaj slavno propao, onaj kopneni, sada je plan drugačiji, upad s mora. I jednostavan je, doslovce. Zabiti brod pun eksploziva u brodogradilište, dignuti ga u zrak, a onda zbrisati uz pomoć komadosa i desantnih čamaca. Lagano za reći, malo teže za učiniti. A i dva glavna mahera za upad i strategiju moraju zaboraviti na osobne nesuglasice ako žele da stvar upali, što je još teže za napraviti jer jedan od njih ne želi ni čuti da se napad izvede pošto je to, jednostavno, samoubilačka misija.

Prvo ću vam reći tko glumi; Lloyd Bridges. On je tvrda komados vojničina s posebnom fiksacijom da se zadatak izvrši. To vam govorim zato što ga ja znam jedino iz komedija i vidjeti lika u ovakvom projektu… trebam li uopće reći kako je to čudan osjećaj? Nije da mu uloga nije pristajala, bio je mlad, opravan, bad ass soldat, ali da ga jebeš, trebalo je proći pola filma da ga počnem doživljavati ozbiljno. Drugo poznato lice koje će većina prepoznati je ono od Waltera Gotella, čovjek koji je bio neizostavni dio inventara starih Bond filmova, the boss ruskog KGB-a. Naravno, negativac je, što ste mislili. Sad, malo o strukturi filma. Sastoji se od tri dijela; uvježbavanje, putovanje i sam napad. Uvježbavanje ide u paketu s planiranjem, sastancima vojnog vrha, razlozima ZA i PROTIV (svaka sličnost s nedavnim referendumom je namjerna) i, naravno, moralnim dvobama. Putovanje je središnji dio i dolazi u paketu s povezivanjem likova, bodrenjam i ponešto stare dobre napetosti. Tu su izraženi i tehnički nedostatci cijele priče, upotreba maketa brodova koji plove morem, ali pregurajte to, to su bile 60-te, kompjuter još nije postojao ni u glavama SF pisaca. Treći dio je akcija i akcija je skoro najbolji dio. Dobro staro puškaranje, napad, brod koji se zabija u dok, ima i ponešto stvarno dobrih eksplozija, kako i dolikuje ratnom filmu. Nekoliko stvari upotpunjuje dobar dojam; vidimo i nešto od njemačke strane i svi nijemci pričaju njemačkim jezikom, hvalim te bože. Ima i stvari koje ruše dojam; glazba je loša, stvarno malo predosadna, a i dijalozi znaju biti pošteno kruti te izgledaju kao da su recitirani na pozorišnim daskama, a ne filmskom setu (to je uočljivo u prvom i drugom dijelu filma dok u trećem dijelu, pogađate, baš i ne pričaju). Ako zanemarite te klasične boljke starih filmova, dobijate pošten ratno-avanturistički film, zgodne ideje, klasičnu misiju i poštenu količinu pirotehnike. Kako rekoh, ima mana zbog kojih ga se ne može svrstati među sve one stare klasike, ali bogme svojski se trudio da im bude za petama, što je dovelo do toga da ispadne više nego pošten film.

2439665,WQZy+_3zKEKqOXl5vO6kkN3__LI8A6RGT2pvaepNS+xM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 2439666,U9Xeak6R7Z2LIis5W5d7Bbkv8VtYjxUjIGjc9CGOTMa6epR_p5BKNKraMwdzchjkxp3GOge0ydyOjPmjX3lZSA== 2439669,J8pewl_AL5lVjAz0EF78Zj+1+ep9VZmtno7d6guTTjRw+7oNmxMioOI6kztYzm9gPGnkVBCfYYeZ3H8jcyq0DA== 2439670,J8pewl_AL5lVjAz0EF78Zj+1+ep9VZmtno7d6guTTjRw+7oNmxMioOI6kztYzm9gPGnkVBCfYYeZ3H8jcyq0DA== 2439672,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 2439673,2ZszRrdlkp7knRVmpJlEf6Rsa6WvealzJUF0yOC831AtcAt+Fsvlg6ONLfyZMTzjSXWrTFvr7eQHr2OVvq3ulg== 2439674,WQZy+_3zKEKqOXl5vO6kkN3__LI8A6RGT2pvaepNS+xM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 2439678,4ed6S3v2zWk1GD6UDxN8BlwT0pTtOMusvGW2t6vM_WRbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 2439679,VwhFldAt9VSesTlQO1wAKSzAvqPs01Lbqbf5kCRIWjxM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 2439680,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg==

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s