Rolling Thunder (1977)

Posted: 4 svibnja, 2014 in Akcija, Osveta, Tommy Lee Jones

ROLLING_thunder rollingthunder rolling-thunder-poster

IMDb

Trailer

 

Quentin Tarantino voli ovaj film. Toliko ga voli da je svoju (ne)slavno propalu producentsku kuću nazvao po njemu (Rolling Thunder Productions) i planirao je objavljivati opskurne naslove iz, nema tu velikog iznenađenja, 70-ih godina prošlog stoljeća. To je propalo, kako rekoh, ali film još stoji i, ako smijem skromno primjetiti, dosta dobro se drži. Ako Vi niste nikad ćuli za njega to vam čak mogu i oprostiti jer usprkos kultnom statusu kojeg ima, film je poprilično ‘zabačen’ u odnosu na neku svoju slavniju braću (Death Wish, recimo) i ne bih sad ulazio u to zašto je to tako (možda zbog činjenice da se glavni lik vraća iz Vijetnama, točnije, dugogodišnjeg zarobljeništva, s ne baš posve pribranim klikerima) ali predstavlja zanimljiv film osvete koji svoju dopadljivost duguje što glavnim glumcima, što samoj priči, a svoje ne dopadljivost, u izboru nekog boljeg opisa, zbog činjenice da je konstrukcijski sličan Taxi Driveru, barem nekim njegovim dijelovima. To nije loša stvar, dapače, ali ta sličnost je tu zato što je scenarij djelo istog čovjeka odgovornog i za Taxi Drivera; Paul Schradera. Već kad sam ga spomenuo, vrijedi reći da je njegov originalni scenarij dosta izmjenjen, u pravoj priči, Charles Rane je bio zadrti bijeli redneck, rasist i općenito neugodan tip. I ova promjena u šutljivog ratnog heroja je korak naprijed, vjerujte mi, jer zadrte bijele seljačine ne čine dobre glavne likove za film osvete. No, ako ste potpuno nesvjesni o čemu ja vama ovdje govorim, kratki podsjetnik.

Bojnik Charles Rane se vraća doma nakon nekoliko godina zarobljeništva iz Vijetnama. Njegovi sugrađani ga dočekuju kao pravog, made in USA  junaka, ali Rane ima i nekih svojih problemčića, psihičkih uglavnom, i s prilagođavanjem normalnom životu. Uz to, život mu je pomalo i kao country pjesma; žena mu se igrala skrivanja kobase s drugim tipom, više ga ne voli i želi razvod, a tu je i sin koji je odrastao, koji ga ne poznaje i s kojim se tek treba povezati. Građani njegova grada, darežljivi kako već jesu, mu udijele pun koferčić srebenih dolara, ali ta suma privuče i par negativnih likova koji, u nastojanju da im otkrije gdje je lova, naprave par sjebanih stvari; samelju mu ruku u sudoperu, ubiju ženu i klinca te i njemu smjeste jedan metak u prsa. Izvukavši se i preživjevši, Rane počinje polako pripremati svoju osvetu, a u tome će mu pomoći jedna slatka plavuša i prijatelj iz rata koji, isto kao i Rane, više voli puškaranje nego mirni obiteljski život.

Kad se sve zbroji, uopće nije problem shvatiti zašto ovaj film ima tako dobru reputaciju. Tu je nekoliko stvari koje su univerzalne; šutljivi junak koji sam rješava svoje probleme, teška nepravda nanesena od strane druge stranke, i ispravljanje iste uz stvarno pravu dozu nasilja. Charles Rane je ovdje pomalo mitski junak kakvi su redoviti u američkim filmovima ovakve tematike; neprilagođen, šutljiv, čvrst kao stijena i opasan kao zvečarka kad mu netko stane na žulj. Kontroverznost originalnog Schraderovog scenarija smanjena je na nepostojeću razinu, ostavljajući tek da glavni lik ima malih, nikad jasno definiranih, problema zbog zarobljavanja (kritika Vijetnamskog rata nikad nije izgovorena). Zanimljivo je da je film u svom početku bio jako vruć krumpir zbog jakog nasilja, ali, da budemo realni, danas je isto to nasilje pomalo kamilica naspram nekih drugih stvari. Ipak, uspio je zadržati neku neugodu tokom nasilja koje se događa našem junaku, što je poštena prednost jer, s obzirom koliko je bio zloglasan i koliko se metaka ispuca, ima jako malo krvi koja bi vas mogla šokirati. Ima je u svakom slučaju, da se ne zabrinete rije reda. Tri stvari je važno napomenuti; film započinje kao drama, pa se pretvara u nekakav road-movie, te na kraju u žestoki akcić jer, slično kao i u Taxi Driveru, pucnjava je takva da bi i stari Bloody Sam Peckinpah uživao u njoj. Mane su što likovi nemaju nekakvu jaku karakterizaciju, dosta su kartonski i kad naš junak krene u sređivanje računa pomalo se pitamo zašto to radi; zbog žene koju je praktički otpisao, zbog sina koji mu je stranac, zbog novaca za koje nije mario ni u prvom redu ili zato što su ga povrijedili. Prepušteno vama na odluku. I glumački nastupi, kao treća, ali nimalo važna stvar. William Devane i Tommy Lee Jones nose cijelu stvar na svojim leđima bez da se oznoje. Devane i Jones, koji su inače strašno dobri glumci, ujedno su i neobičan izbor za dva opasna frenda koji stvari rješavaju pucnjavom. Pomalo odskaču jer nisu tipični predstavnici tvrdih momaka, a pomalo zato što znaju glumiti. Kad se sve zbroji, sad je jasnije zašto film ima tako povoljan kultni status među poznavateljima žanra. A ako ne volite jednostrane uratke već one koji imaju malo materijala između napisanih rečenice, svakako vam preporučavam da ga pogledate čak i ako niste skloni filmovima osvete. Tko zna, mogao bi vam biti zanimljiv i izvan tih okvira.

6a0168ea36d6b2970c0192abec8d37970d-800wi 5461_3 5461_4 c920ceeb642478de7b4f74b15b1a979b

3084195876_1a204e2176 rollingthunderbdcap1 rollingthunderbdcap4 rt

5067372,J_FIu2RvbdB+0o6GwN6onYGGyGdle3uaTonhzTVFQ1LHogFASUUs5I_r8kcz6SGuaTZ8SeFf4EgUTwl1dIojIg== 5067373,0zC4UIVn7HL7GTSpNpxp6uvoL9oraZSM5azRv39USlFziBMBvjGfa7lUlz_y8G3dwgETVanbGfO+q3ui8GCn_A==

Komentari
  1. thegreatduck kaže:

    Ovo bi bio svojevrstan križanac Death Wish i Taxi Drivera, znači? Ggledat će se. 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s