Rocky III (1982)

Posted: 17 srpnja, 2014 in Drama, Sportski, Sylvester Stallone

51UueEcHdGL Rocky_III rocky-3-poster 22458_front

IMDb

Trailer

Clubber Lang:
I’m going to bust you up.

Rocky Balboa:
Go for it.

 

Kada stvorite lika koji dođe na prvo mjesto popularnosti ispred stvarnih sportaša, kojeg skoro pa svi vole spominjati kao uzor i kojeg poznaje cijeli svijet onda znate da ste uspjeli napraviti nešto stvarno impresivno, mao koliko god vas kritika gazila i stalno podsjećala da ste nikakav talent. Neki od težih, kliničkih slučajeva filmske snobovštine, još uvijek ne mogu prežaliti činjenicu da je originalni Rocky dobio Oscara ispred jednog Taxi Drivera i, ma koliko ja respektirao De Nira kao munjenog Travisa, glorificiranje psihopate nije isto što i glorificiranje nekog tko je odlučio pod svaku cijenu iskoristiti pruženu (posljednju) šansu da se dokaže u sportu koji je dio njegova života. Rocky je tako, od jednog no name projekta postao uspjeh sličan onom kakav je napravio naslovni lik, a to u filmskom svijetu znači samo jedno – nastavci. Iskreno, volim prvi dio, mislim da je to stvarno dobra simpa sportska drama kroz koju se provlači i lijepa ljubavna priča. Mislim da je Rocky II ustvari obično prežvakavanje originala i da je riječ o slabom filmu koji nije baš tako dobra drama (iako ima lijepo pogođenih tonova) a ni sportski događaj nije baš nešto kad se zna kako će cijela priča završiti. Ali zato obožavam treći dio. Treći dio je ono što bi se jednostavnim riječnikom reklo, zabava za mase, ali to bi bilo pojednostavljivanje jer Stallone, koliko god da je fino živio od tih nastavaka, ipak nije zanemarivao glavnog lika te je ovdje odlučio napraviti ono što svi junaci trebaju doživjeti – pad. Jer kad junak padne, pa se opet uzdigne, to je ono što ga ne pretvara ponovo u junaka već u legendu. A, budimo i još iskreniji, Rocky III ima skoro pa najviše boksa u sebi, i treninga koje svi vole gledati (iako to, naravno, nitko neće javno priznati). Takav pristup čini ovaj dio možda i najboljim nastavkom u cijelom serijalu (prvi i zadnji su kategorija za sebe, izvan ljestvice rangiranja) i svakako se osjeća pomalo epski doživljaj jer ovaj meč ono je što će Rockyja proslaviti u pravom smislu te riječi (Ivan Drago u četvorki mi je malo previše pretjeran da bi bio baš zanimljiv, a i film je obojan s malo previše pojednostavljenje političke spike). Kako će junak doživjeti pad? Dolaskom novog izazivača, kako drugačije.

Clubber Lang je novo ime u svijetu boksa. On je nemilosrdan, on je prost, on je hodajuća provokacija i čista fizička snaga. Rocky, koji se fino udomaćio u sportu i showbuissnesu (zatvorit ćemo jedno na činjenicu da svega nastavak ranije nije znao spojiti dvije suvisle rečenice ispred kamere) postao je mekan i malo previše samouvjeren u sebe te prihvaća izazov. I gubi. Gubi snažno. Tada na vidjelo izlazi činjenica da njegova karijera možda i nije bila tako jaka kako je on mislio jer mu je trener Mickey  birao pogodne protivnike. Uz poraz, gubi i Mickeyja, što je udarac za udarcima koji našeg junaka zamalo u cijelosti izbace iz ringa. Sve dok se na scenu ne vrati poznanik. Apollo Creed. Jučerašnji ljuti protivnik, današnji saveznik, odlučuje pomoći borcu koji mu je priuštio da poljubi pod u ringu, a uz sve to, Rocky će se morati riješiti unutrašnjih demona kako bi bio spreman u potpunosti za uzvratni meč. A taj meč, dame i gospodo, bit će rat u kojem će se dokazati i to da stari pesi mogu naučiti neke nove trikove.

Ako ste kojim slučajem pomislili da je uzor za Langa bio Mike Tyson (ne krivim vas, i ja sam to pomislio) – nije bio. Ostaje nejasno da li se Tysonu toliko svidio film, pa je odlučio se ponašati kao Lang, ali zabavna referenca na stvarni život kroz umjetnost iako jedna s drugom nemaju nikakve veze. A Lang je ona vrsta protivnika kakvu publika voli; mrzovoljan, sirov, mrcina koja samo zove da ga netko namlati. Naš junak je pak čista suprotnost i zato je neminovno da u prvom susretu poljubi pod i da se vrati jači nego ikad. Što znači, malo očito, da film ne nudi nikakva iznenađenja i da je predvidljiv do bola. Koga briga za to? Znam, tako i ja mislim. Ono što je ovdje stvarno dobro upalilo je par stvari. Rocky po prvi put ima sumnje kako je sav uspjeh ustvari nezaslužen. Da je bitanga koja je išla laganijim putem, što je povratak korijenima. Druga stvar – znam da to svi volite – trening. Iako svaki Rocky film ima tu famoznu montažu gdje se on priprema za meč, ovaj put uz te pripreme radi i promjenu koreografije – postaje Apollo – što je zabavnije od pukog dizanja utega. Također, oba meča su dobro osmišljena da ne budu tek obično mlaćenje protivnika, a svakako je najurnebesnija stvar, cirkus, iskreno, meč Rockyja i Hulka Hogana. Iako su karakteri uglavnom crno-bijeli, gluma prolazna i razvoj događaja predvidljiv, film bez muke vas uspije uvući u događanja na ekranu i nije nikakvo čudo ako vas na kraju uhvati poriv da počnete navijati za Rockyja dok prima udarce od Langa i onda počinje žestoko uzvraćati – film efektno puca na te prizemne osjećaje (dobro vs zlo) i uopće mu ne treba zamjeriti što je posao napravio sjajno. Uz dodatak malo mračnijih tonova, malo dramskih elemenata, Rocky III s razlogom ima reputaciju kao zabav i energičan film, koji uopće nije naštetio serijalu (a kažu da nastavci nikad ne valjaju – pih) a vrijedi spomenuti i da je Stallone sve to dobro režirao, s mjerom, da ničega ne bude previše ili pak premalo. Spremni za meč koji je bolji od svih stvarnih mečeva u zadnje vrijeme? Neme veze što već znate kako će završiti jer rezultat je ionako nevažan pošto je važno sudjelovati. Pa makar i ponovnim gledanjem.

2009654-rocky_iii_l_oeil_du_tigre_1983_07_g 2429783,WQZy+_3zKEKqOXl5vO6kkN3__LI8A6RGT2pvaepNS+wukgr0i6X53wH4ohwA3gAOZmSGjIltu8m8+putdBgbSg== 2429790,cMc2Q4b_CzaajgpdEY_avNmH5NgwtfzP7DCe6p3GQF5dMf3pUgk7xLDXZ8tKvlDi1H1IAfmPU7pckuW_8sNCwg== p_nWnTvjlOFL5DGPEg6MLVFLreU Rocky III 2 sylvester-stallone-and-mr.-t-in-rocky-iii-(1982)-large-picture RockyIII1 rockyiii1982bluray720pd-1

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s