Body Count (1998)

Posted: 1 rujna, 2014 in David Caruso, Kriminalistički

510FMCRRXML._SL500_ BodyCountFluchtnachMiami-Cover-181283 l_115072_0120186_3666e036 max1128532625-frontback-cover

IMDb

Cijeli film on line

 

Krivim Tarantina za štošta; zato što je pozer, zato što jednostavno krade od drugih i zove to posvetama, zato što je snimio Death Proff, zato što je drugi Kill Bill dosadan za umrijeti, ali priznajem čovjeku da zna napisati dobre dijaloge. Zabavne dijaloge. Krivim ga što je tim zabavnim dijalozima, koji obično mlate praznu slamu, doveo na veliki ekran pričljive negativce, kriminalce koji umjesto da nekoga ubiju razgovaraju o značenju Madonine pjesme. I, tako, krivim ga i zato što su  nakon njega došli razni imitatori koji to nisu znali raditi. Doduše, nije on za to kriv, za svakim talentom dolaze oni koji ga nemaju, ali da i to spomenem. Sad, zaboravite na Tarantina jer ovaj film nema apsolutno nikakve veze s njim osim što je nastao po (pre)očitim utjecajem njegovih filmova (barem onih prvih, koji nešto i vrijede). Naišao sam na njega slučajno, tako to obično ide kod ovakvih naslova, i pogledao ga samo zbog, ovo će vas nasmijati, Davida Carusa. Hej, tip je mrzak svima, što je meni odmah simpa, ali naspram pojava na velikim i malim ekranima koje nose epitet ”poznate zvijezde”, on je još i podnošljiva pojava. Da ne bude samo on u igri, tu je cijeli niz inače respektabilnih glumačkih imena, pa je film, barem u teoriji i nekakvoj proizvoljnoj matematičkoj računici, trebao nešto vrijediti. To sad, naravno, ostaje subjektivan dojam, ali tih osamdeset i nešto minuta koliko traje… pa, idemo reći da nisu bile tako teške kako sam mislio da bi mogle biti. Film je očito išao linijom Tarantinovih Reservoir Dogsa, kriminalci i njihove priče, ali pokušao je nešto malo biti i svoj, a kad zbrojite sve te glumce na jednom mjestu… OK, podnošljiv uradak, ima i gorih, nije katastrofa… kužite već što želim reći.

Kriminalci i njihovi propali poslovi kriminalne naravi valjda nikad neće prestati biti zanimljivi. Ovaj put radi se o tome da je poslić uspio, naši dečki uspješno su upali u nekakav muzej/galeriju i maznuli par vrijednih slika, ali, naravno, tu je uvijek jedan kreten koji mora napraviti nešto na svoju ruku i pokrenuti alarm, upucati zaštitara, zajebati cijelu stvar. Naši dečki pobjegnu, istina, ali sve drugo im se zezne, pa tako moraju nekako doći na mjesto gdje ih čeka tip koji zna tipa koji treba doći s tipom koji ima lovu za slike. Jednostavno zvuči, ali nije jer naši junaci… pa, ne podnose jedan drugog, svi svakog krive za napravljene zajebe, a ni putovanje ne ide glatko jer mjenjaju aute, voze se preko Lijepe Naše USA, kupe neke sumnjive ženske (ustvari jednu) koja ispadne još gori prevarant nego oni, a samo je pitanje vremena kad će svi zajedno potegnuti oružje jedan na drugog. Sadržaj nema apsolutno nikakvih iznenađenja.

To je gotovo klasika. Da otvorite enciklopediju kriminalističkih filmova, ispod tog pojma bi pronašli ovaj sadržaj. Ali, to je OK, jer stvari stvarno mogu krenuti krivim putem na sto mogućih načina i inspiracija filmaša kod ovakvih stvari je nepresušna. Da baš ne odugovlačim (jutro je, pije se kava, vani pada kiša…) film je prepun priče u stilu Tarantina (kako sam već rekao) i dobar dio toga valja, onako, da prođe vrijeme, a dobar dio toga je i promašena poanta. Razlog zašto je ovo podnošljiv film jeste što to nije samo kriminalistički uradak već i izneneđujući film ceste pošto naši junaci trebaju prijeći pola Amerike da dođu do love, a taj put prati osnove Murphyjeva Zakona; sve što se može sjebati, sjebat će se. A naši junaci, koji u osnovi jedan drugoga ne mogu podnijeti i stalno provociraju jedan drugog, nimalo ne pomažu u tome. Ima tu čak i humorističnih fora, kad ih autobus u nekoj pripizdini zaobiđe jer vozaču djeluju kao banda delikvenata (što u osnovi jesu) ili kad vuku mrtvog frenda natrag u auto jer ne mogu otići vlakom. Sadržajno ne nudi ništa novo, iako ima taj mali raspored radnje da gledamo kroz kratke isječke što se to krivo dogodilo u pljački, a vrijedi spomenuti da nitko od uključenih nije baš nešto glumio, ne baš. Caruso ma svoj prpoznatljivi nastup, gotovo kao praksa za Horatia, Ving je… Ving, ne znaš jel’ stvarno glumi ili je običan dan, John Leguziamo je pomalo stereotipni Latino, brz na jeziku, još brži na pištolju, a Linda Fiorentino (jedini komad filma) djeluje kao da je namjerno ubačena u priču da ne gledamo samo muške (tj. ne ona već njezin lik). Ona i Caruso imaju zanimljivu kemiju jer su već odigrali nešto slično u Jade, wanna be Basic Instict filmu. Režija je srednja žalost, da budemo iskreni, gotovo televizijska (pravo-na-video) i u osnovi, ako ovo propustite ne gubite stvarno baš ništa. Prolaznu ocjenu ima samo zbog te silne ekipe (tu je i Forrest Whitaker), ponešto zabavnih dijaloga, ponešto smiješnih situacija i općenito kriminalno-komičnog tona za kojeg još nisam siguran da li je namjeran ili slučajan. Naslov kao stvoren za nedjeljno poslijepodne, kad sam ga ustvari i pogledao.

1749319,X_dCJv9m2+FDcCtZjczB8pLz0cmrrlT8fhq2HtXqDwJ7J21vUXEhybQ7IQI6nAb9ALvCLMbkmSYE+dnPwZ1U+g== 1749320,+wriAlIJ19davfGDvXzlIufQWkKiLVaABmjAIxDq6vwCpzdB7gSn3YZw+bRYHkEGwyQHkgDu163xeErIJvHxhA== 1749321,9chQvm2XR7MacnSNoS1xqc9BlB8TmJmUY2X_nMD8jDAYPJ+g4CRBRtriJAkxcbEPkD8LUQA947KC4HK1WypHkw== 1749322,YUOJ5tX1Dmw_fNZE8DNUEjPM2PB0ORnttEaIHy+T2p194o+Ky684SpEMeXffAc0W5iQcLI4jJfzCpQjMcpq8Tg== 1749323,U9Xeak6R7Z2LIis5W5d7Bbkv8VtYjxUjIGjc9CGOTMa6epR_p5BKNKraMwdzchjkxp3GOge0ydyOjPmjX3lZSA== 1749324,2ZszRrdlkp7knRVmpJlEf6Rsa6WvealzJUF0yOC831AtcAt+Fsvlg6ONLfyZMTzjSXWrTFvr7eQHr2OVvq3ulg== 1749325,nIkn+NwVUhqi3OQ4z5qA2LFhS8Kz2qwmLNL4W0k4HDjORsPMVSedhxTdHCFpQgN2st4LiHIueciHmv2+vq8akg== 7EoU2zzHGtu4GbLtOrQkgilXvOv 0f311032-b806-4516-957d-244d17e390ac David Caruso, John Leguizamo, Linda Fiorentino, Ving Rhames

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s