A Walk Among the Tombstones (2014)

Posted: 14 listopada, 2014 in Ekranizacije, Neo-Noir, Thriler

MV5BMTQ3NzY2MTg1M15BMl5BanBnXkFtZTgwODY2Njk4MTE@._V1_SX640_SY720_ walk_among_the_tombstones_ver3_xlg sa_1411258339walk_among_the_tombstones_ver2_xlg

IMDb

Trailer

 

Liam Nesson posljednjih je godina napravio popriličnu senzaciju od svoje pojave, od lika kojemu bi bolje pristajalo da vodi nekakav maloljetni nogomoetni tim, uživa u unucima i s ženom ide na krstarenja po Bahamima, on je odlučio pokazati mladom naraštaju kako posjeduje set posebnih vještina kojima će uravnotežiti svijet nepravde. Liam je tako postao akcijska zvijezda koja jedva da ima nekakvu vrijednu spomena konkurenciju. I odatle zabuna da je Šetnja među grobovima još jedan uradak gdje on ubije desetak tipova, spasi ženu/kćer/punicu od ruku zlih međunarodnih terorista i mirno odšeće u zalazak sunca. Zabuna je razumljiva jer Liam, taj irski vrag, i ovdje ubije par negativaca, ali dalo bi se diskutirati o tome koliko je uspješno spasio dan. No, ne možemo kriviti scenariste da nisu kreativni jer ovo nije ponavljanje već viđenom recepta već je ovo ekranizacija istoimenog romana Lawrence Blocka. Matt Scudder, naslovni lik, tako je junak cijele serije kriminalističkih romana u kojima on na svoj način rješava slučajeve, igra ulogu neke vrste privatnog detektiva, obilazi sastanke anonimnih alkoholičara i kreće se kroz najmračnije sjene grada New Yorka. Scudder je… poetski lik, svjestan svojih grijeha i mračne prošlosti, podosta zamagljene alkoholnim parama, i realan u svojoj narativnoj osnovi. On nije Phillip Marlowe, on ne razbija glave kad god mu se pruži prilika, ali ima nešto zanimljivog zbog čega je zgodan izbor za ekranizacije. Kad kažem ekranizacije onda stvarno mislim na množinu jer ovo je druga u kojoj se pojavljuje Scudder, a jednako dobrog Jeffa Bridgesa zamijenio je jednako dobar Nesson. I oba filma su dobri, svaki na svoj način, iako dijele poneke mane, ali to ne umanjuje činjenicu da je napravljen pošten posao. Što se tiče ovog naslova, držao sam oko na njemu otkako sam načuo da se snima jer sam čitao knjigu po kojoj je nastao i, iako je to u osnovi rasni noir krimić kakvi se danas više skoro i ne pišu (Skandinavci su preuzeli vlast, fucking Jo Nesbo) imao sam dvojbi oko njegove realizacije jer radnja je podosta jednostavna. Nema zakrabuljenih killera (ustvari ima, ali ne na način na koji ih očekujete) nema nepotrebnih rukavaca radnje, nema izmišljanja tople vode. Kako sam negdje pročitao zgodan sažetak; to je posveta zadimljenim barovima, usamljenim dušama i opasnim ubojicama koji su oko nas. Film nije baš tako poetski napravljen, ali zadržava se u okvirima zadanog materijala, no ima i poneku manu. Da nema, ne bih vam imao o čemu pisati.

Dakle, upoznajemo Matta Scuddera, još uvijek zaposlenog člana NYPD-a, koji ima stanku za ručak. Tekući. Čašica-dvije viskija presječen jakom kavom. Upadnu tri lika, barmen završi mrtav, Matt izvlači pištolj i spašava dan. Ili možda ne u cijelosti. Nakon tog uvoda, koji asocira na ove akcisjke dane starog Liama, odlazimo malo unaprijed. Matt je u mirovini i radi kao privatni istražitelj. Neslužbeni. I upravo je upoznao novog klijenta. Čini se da je u gradu pokrenut novi unosan posao; netko otima žene/rodbinu poznatih kriminalaca, traži veliku isplatu, a onda ubije žrtvu otmice. Matt ih mora pronaći i onda prepustiti stvari svom klijentu. Obilazeći barove, zapuštene četvrti i bijedna mjesta, naš junak počinje polako ulaziti u trag okrutnim poduzetnicima, a ulog se poveća kad likovi otmu maloljetnu kćer još jednog lokalnog kriminalca. Kako rekoh, kao i roman, film ne komplicira jer odmah znamo tko su kriminalci (iako im baš ne vidimo lica) a redatelj nas ukratko i efikasno upoznaje s njihovom naravi. Oni su okrutni sadisti, jednostavnije od toga ne ide. Pronaći ih malo je drugačija priča, ali svatko iza sebe ostavlja tragove, pa tako i oni, samo ih treba znati tražiti, što naš junak radi najbolje.

Odmah na početku vrijedi pohvaliti da Liam nije Liam kakvog smo gledali posljednjih godina, nema ubojite replike, nema macho preseravanja, ali je zadržao svoju čvrstu, iako više ranjiviju pojavu. On je običan lik koji zna prava mjesta i ne boji se zakoračiti u mračnu ulicu. Nikakvih superherojskih sranja. Negativci su pomalo bezlični jer je naglasak više na njihovoj okrutnosti, ali moram priznati da su dijalozi koje Matt vodi s njim puno više od običnog preseravanja ili nabrajanja osnovnih stvari. Osjeća se elokvencija koja je prisutna i u romanu. Radnja je dovoljno u pokretu da se ne osjeća praznina ili razvlačenje, a pametno je raspoređena i akcija koja se odvija kroz radnju. Doduše, postoje dvije iritirajuće stvari u filmu (kojih nema u romanu) a to je uvođenje crnog klinca-beskućnika koji postaje nešto kao Scudderov sidekick i klinac je doslovno iritantan, gotovo antipatičan jer ne služi baš ničemu osim da se Scudder, koji je hodajuća definicija samotnjaka, ima s kime zbližiti. Druga stvar koja je izraženija jeste prekidanje posljednje faze filma nabrajanjem pravila kojih se bivši alkoholičari trebaju držati. Tih dvanaest koraka (pravila) izrecitirano je točno kad dođe do završne, ozbiljnije pucnjave i samo smetaju jer nemaju nikakve veze s radnjom. Uz to dvoje, može se zamijetiti i blaga nedorečenost ponekih djelova radnje; jesu li ubojice uistinu bili povezani s policijom, kakve veze ubijena policajka ima s njima. Nije to stvar da sve mora biti jasno i kristalno čisto završeno, ali tim stvarima posvećena je dovoljno količina vremena da se može pomisliti kako iza toga stoji neki čvrsti zaključak, koji u konačnici izostane. S druge strane, vizualni izgled je savršen, siv, mutan i oblačan, pravo jesenjski, Lim bez muke nosi film na svojim leđima i napravljen je dobar omjer između staromodnog noir pristupa istrazi te ozbiljnijeg puškaranju do kojeg dolazi pri kraju radnje. Možda mi je dojam povoljniji jer sam upoznat s tim svijetom kroz knjige, pa sam već sve to imao u glavi (srećom pa se moje zamišljanje poklopilo s redateljevom vizijom) ali i bez tih osobnih zadovoljstava, film na kraju ispada pošten i fer, samo što je napravio pogrešku-dvije u koracima. I što su ga ljudi, očito, ako je suditi po rezultatima na blagajnama, pogrešno koncipirali kao još jedan u nizu akcijskih projekata kojima Nesson zarađuje kruh svagdašnji. Ne sudite knjigu po koricama, samo vam to mogu reći, ne sudite knjigu po koricama.

6086000,fPaZtBZJa+i5oPuYYrqzluQTqXeo1eReE06SAWaC7RW4v9im66dDCrNUYdBQnKiOSFWhPNDYG5PohgPeueSSjA== 6086002,fPaZtBZJa+i5oPuYYrqzluQTqXeo1eReE06SAWaC7RW4v9im66dDCrNUYdBQnKiOSFWhPNDYG5PohgPeueSSjA== 6224196,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 6224496,rWZx7p8vVzQUGr8rLFjDdWAv+jhDWfARkJc7p9xGumaFdyzA1EK6dR9zFWv7DVIccgQKA3rEcgDHeQi0oLEryA== 6224504,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 6264522,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 6264523,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 6264524,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 6264525,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 6264566,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 6264575,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 6264771,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA==

 

 

 

Komentari

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s