Fear (1996)

Posted: 4 prosinca, 2014 in Thriler

410c8f6cf52798d3dbea08d3c85f5986 fear-movie-poster-1996-1020209188

IMDb

Trailer

 

Mark Wahlberg je početkom 90-ih bio još jedan u nizu ljepotana koji se mogao pohvaliti uspješnom karijerom pjevača (to možete staviti i pod navodnike, taj zaključak ovisi o tome kako gledate na dance hitove tog razdoblja) jednim od onih savršeno izgrađenih tijela kojima dominiraju six pack pločice (spominjem to samo jer sam zavidna jedinka koja to nema) i užasnim imidžom bijelog dečka koji voli crnačke pokrete. Nije da ćemo mu to zadnje zamjeriti jer kad se pogleda kako je Eminem zavladao tim svijetom, nije ni čudo da je netko drugi to pokušavao prije njega. Oh, na trenutak sam zaboravio da možda ne znate o kome pričam. Ako vam je teško spojiti lice jednog od danas najisplativijih glumaca današnjice s ovim… površnim stvarima u uvodu, da pojasnim kako Mark nije oduvijek bio Mark. O, ne, odazivao se on na puno bolje stage ime, iliti Marky Mark. Ako niste čuli za njega, za stvar Good Vibration sigurno jeste (devedesete su bile pravi rasadnik takvim kvazi bjelaca s idejom da budu Crnci) i tko bi rekao da će taj dečko jednom u budućnosti biti slavljen kao glumac solidnih glumačkih raspona, čiji će filmovi mlatiti lovu i koji će raditi svašta, od glume, preko produciranja, pa i toga da će zaradit dvije nominacije za Oscara. To valjda nisu očekivali ni oni njegovi najveći obožavatelji. No, Mark se probio u drugom mediju i, kao svi prije njega, odnekud je morao početi. Pa što ne bi s ulogom negativca. Doduše, prije ovog filma je imao par nastupa, ali u malim ulogama, zapaženim, no ništa posebno, ali zato su mu ovdje bile položene dosta dobre karte. Kad kažem dosta dobre to znači baš to, nikako odlične, film nije tako dobar, ali kad se uzme u kakvim sve projektima znaju ovakvi početnici nastupati, ovo je još mila majka od projekta. O čemu je točno riječ? Ajoj, tu ima svega i svačega. Trilera, teen filma, house invasion filma, ljubavnog filma, tata-ne-voli-mog-dečka-pa-ću-ja-baš -za-inat-biti-s-njim filma, upoznala sam manijaka filma… doslovce, nema čega nema. I, naravno, kao i uvijek kod ovakvih naslova, ima par zanimljivih zanimljivosti koje su pomogle da sve to ne klizne u potpuno negledljivu pizdariju zbog koje bi skidali sve po spisku meni, ovom blogu i žalili za vremenom koje ste potrošili na čitanje.

Ukratko, ovo je stvarno klasična klišej priča. Dakle, Reese Witherspoon je sweet 16 curica koja ima obične, dosadne all american roditelje. Njih igraju William Petersen i Amy Breneman, iliti, CSI Gill Grisson i Sutkinja Amy, i, kao i svi roditelji, oni drže svoju curicu pod staklenim zvonom, možda čak malo i previše, ali nisu nekakvi tirani, ne, samo jako zaštitnički nastrojeni. Marky Mark je klinac kakve smo svi mi s manje sreće otvoreno mrzili u srednjim školama. On je zgodan, on je cool, on je ranjena duša na koje takve curice padaju. Naravno, problemi nastaju odmah jer Grissom, hvala dragom bogu, neće dopustiti tamo nekom zgubidanu da mu muva kćer, ali to, naravno samo pogorša stvari. Ona je zaljubljena, prva ljubav, prvi poljubci, sav taj shit koji već ide zajedno u paketu. Ali, Marky ima i tamniju stranu, ne tako sjajnu. Kad mu se Grissom uspije zamjeriti, što uopće nije teško jer to je… Grissom, on će krenuti na njegovu obitelj. Stvari će doslovce eksplodirati kad Marky doživi i pedalu od zgodne Reese te, zajedno s nekoliko svojih kompića, odluči provaliti u Grissomovu kuću da ih sve poubija. Jer je čisti psiho. Ali, zagrist će malo veći zalogaj pošto ni Grissom nije prosječni Amerikanac koji će samo tako gledati kako mu neki tamo psihotični klinac zajebava obitelj. Iz ovog sadržaja jedna stvar je vidljiva; svaki klišej pod nebeskom kapom je ovdje upotrebljen. Samo, što ovaj naslov to ni ne skriva te, za razliku od običnih house invasion filmova, gdje gledate cijeli film kako netko muči stanare i onda jebete sve po spisku što su isti toliko glupi da se ne znaju ni braniti, ovdje stvari završavaju drugačije. Hoću reći, dobra je stvar što su psiho ekipa i normalna ekipa podjednakih snaga. Mislim da bi svi mi uzeli neku nožinu i krenuli braniti vlastiti dom od takvih nekih ništkoristi koji vas odluče zajebavati. Sve drugo, i nema nikakvih iznenađenja, već znate, doslovno od prve scene, kako će se stvari razvijati.

Pohvale se mogu i nabaciti na glumačke izvedbe. Marky je ovdje bio na početku karijere i nije da je baš pokazao neko vrhunsko glumačko umijeće, ali za ulogu je imao sve potrebno; bijaše mlad, zgodan i imao je taj neki pogled psiha s lošim namjerama. Ista stvar ide na mladu Reese; mlada, zgodna, slatka. Petersen je pokazao, kao i uvijek, da bi stvarno trebao biti više na velikom ekranu te da mu je nedostajalo pravih uloga. On jedini i glumi onako pravo, s dušom što bi se reklo. Pod pohvale idu i sigurna režija James Foleyja, koji je malo pokrpao rutinski scenarij jednog, inače dobrog redatelja, Christophera Crowea. Foley i Wahlberg će ponovo udružiti snage u puno jačem filmu, The Curruptor, gdje će opet napraviti istu stvar, od već pomalo prežvakane teme napraviti gledljiv film. Jer, Fear to jest, to je posve gldljiv film, dobrog ritma i tempa, s tu i tamo nekim dobrim rješenjem samo što je kao osnovna priča opterećen klišejima i stvarima koje su već viđene u sličnim filmovima. To što je on ustvari bolji od tih sličnih filmova, pametnije razrađen i bolje posložen ne znači apsolutno ništa, ali ako volite trilere s kojima možete pokriti dva sata i ne osjećati se potpuno prevarenima, ovo je školski primjer kako bi se takvi trielri trebali raditi. Ako ništa drugo, barem ih natrpati s poznatim licima i dobrim redateljem koji zna što radi. Također, već kad sam kod klišeja, film nema nekakvu napetost, ne u stilu tko-je-to-napravio trileri, ali uspio je na trenutke stvoriti pomalo jezivu atmosferu nepredvidljivosti, ali ti su trenutci toliko rijetki da sam se ozbiljno premišljao trebam li ih uopće spominjati. Svejedno, to je to. Nema iznenađenja, ali ima svega ostalog. Nećete postati pametniji, ali nećete postati ni gluplji, što se može reći i da je operacija uspjela te da je pacijent preživio.

2402326,CAy56Rwu1NrBC7b01Hj51sy_bKkE2K8SKJaTxFPaHy4ukgr0i6X53wH4ohwA3gAOZmSGjIltu8m8+putdBgbSg== 2402327,YbaW+S0Nk9IrXO0QCnIQawdIBHTqZL2AId_hyIjlV1i5vlLma+InCuf+WGyZGONpFG54BcGDKzs2m9EcdXUIwQ== 2402329,YbaW+S0Nk9IrXO0QCnIQawdIBHTqZL2AId_hyIjlV1i5vlLma+InCuf+WGyZGONpFG54BcGDKzs2m9EcdXUIwQ== 2402330,4ed6S3v2zWk1GD6UDxN8BlwT0pTtOMusvGW2t6vM_WRbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 2402331,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 2402332,1ebr0NNurHg7pyGaqTGvKFi1mYu8tK50F3X2zZsiWwAMnyqutUC3PCnSXCINeTLqa2V7iGzso9he3qrK0GLUUA== 2402333,twfuS4tPPG706OcVbNpW1pZ5p_Vno74ZQTb2VWkhGliGqX42JuFh34AhEvoXE_vtQSFs+b87AXiTQEXCn3AC3Q== 2402334,CAy56Rwu1NrBC7b01Hj51sy_bKkE2K8SKJaTxFPaHy4ukgr0i6X53wH4ohwA3gAOZmSGjIltu8m8+putdBgbSg== 2402335,4ed6S3v2zWk1GD6UDxN8BlwT0pTtOMusvGW2t6vM_WRbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg==

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s