Murder by Decree (1979)

Posted: 15 ožujka, 2015 in Donald Sutherland, Thriler

91eFyyFuH6L._SL1500_ 717O4jvMiOL._SL1224_ max1341717814-front-cover murder_by_decree_HP02290_L

IMDb

Trailer

 

Nedavno sam sjeo, zasukao rukave i napisao poduži tematski tekst o Sherlocku Holmesu, točnije, njegovoj povijesti. U tom ne baš previše duboko istraživanju naišao sam na gomilu naslova koje nisam gledao, stvarno gomilu, pa sam neke od njih odvojio, tek toliko da stoje u nekom podsjetniku ako ikad naletim na njih (i ako ih uopće uspijem pronaći na Internetu) jer Holmes je moj tip čovjeka; nikako Poirot, Miss Marple ili nešto slično. Iznenadilo me koliko je toga uistinu i dostupno, Holmes je poprilično popularan momak i filmovi su, oni malo ozbiljniji i originalniji, u pravilu ostvarivali dobar uspjeh u kinima, a onda i dobivali svoje verzije kroz VHS, DVD i ine stvari. Hej, nije da se bunim, barem su dostupni, mogu se skinuti, gledati, zabaviti uz njih. Rekavši to, da odmah kažem kako je ovo jedan od čudnijih naslova u kojima se ime Sherlocka Holmesa pojavljuje, ali intrigirajući baš zbog tih nekih čudnih stvari. Također, ovo mogu preporučiti ne samo njegovim obožavateljima već i onima koji vole, cijene i poštuju ručni rad Jacka Rasparača, ali i pobornicima dobre teorije zavjere. Pošto ti Briti znaju stvoriti zanimljive likove (i dugovječne, već kad smo kod toga) nije ni čudo da jednako tako vole i svoje vlastite intrige koje se povezuju s Kraljevskom obitelji. Ako je zavjera dobra, ne smeta i ako nije istinita. A ova je, priznajem, poprilično dobra, toliko dobra da je upotrijebljena nekoliko puta, čak i u još jednom filmu koji, kako ćete vidjeti, posuđuje debelo iz ovog filma. Zašto je ovo čudan film? Zato što je u njemu Sherlock Holmes i ovaj put ne samo da nešto istražuje već se plete pod noge pravoj policiji i kreće kroz stvarne događaje; Whitechapel ubojstvima, loveći prvog serijskog ubojicu (barem poznatog prvog) – Jacka Rasparača. Zvuči više cool nego dobro, zar ne? Ali je i dobro.

Dakle, nema se tu nekih velikih mudrosti pošto se sve zna; Jack radi svoj posao u sirotinjskoj četvrti Londona, slice and dice kao Dexter Morgan zadnji šljam na zemlji i, kako stvari stoje, radi to tako dobro da policija nema blage veze kako bi ga uhvatila. Nije da nas to uopće čudi jer tada nije bilo FBI-ja, psihološkog profiliranja, Hannibala Lectera da pripomogne… ali imali su Sherlocka Holmesa, koji, kako stvari stoje, sjedi i vrti palčevima pošto ga nitko ne zove da pripomogne u istrazi. No, to ne znači da se neće uključiti. Zahvaljujući napornom radu, klasičnom obrascu pratim trag-na-trag, Holmes će doznati puno toga, počevši od misterije zašto je policija tako smotana, a bome i to da Jack možda nije samo tamo neki manijak koji voli rezuckati lokalne kurve već da ima i pažljivo napravljeni plan oko toga koga treba rezuckati, kao i zašto ih treba rezuckati.

Zašto je ovo čudan film? Kao prvo, radnja mu je povezana sa stvarnim stvarima. Fikcija se isprepliće sa stvarnim događajima, koji se pak isprepliću s dobrom starom teorijom zavjere. Zvuči kao puno posla, ali ustvari nije, sve je više-manje tako dobro spojeno da se nijedan dio ne ističe previše, a ne ističe se ni Holmes jer ovo nije njegovo tipično izdanje. Holmes ne zapaža i ne detektira stvari; on istražuje. U najboljoj maniri privatnog dekstera koji obija pločnike, ispituje ljude, detektira sranja na dobri stari način. Oh, ima tu poznatih stvari koje su ga proslavile; Watson je tu, Holmes se malo igra s kemijom (baby forenzika), čak se i preruši jednom. Također, ovo je staromodni Holmes; on je više gentlman nego nekakav ekscentrik sklon drogama, nije baš toliko iritantno briljantan, samodopadan i ne tlači ljude oko sebe (iako ima par otrovnih zapaski o svojim bližnjima) tako da ako vas ponese ovaj val obožavanja Benedicta… a-a, ovo nije takva verrzija slavnog detektiva. Dapače, Holmes je ovdje poprilično običan čovjek, ponešto oštroumniji od ostatka, ali ne previše, a čak pokazuje i emocije kad se susretne s nekim aspektima slučaja. To je plus jer odskače od ostalih verzija, koje dijele osnovne sličnosti s naslovnim likom kao jaje jajetu. Tu i pravi slučaj. Nema eksplicitnih stvari. Jack je bio zaigran dečko tokom ubijanja, ali to ovdje nećete vidjeti jer je sve, doslovno sve, svedeno na maštu gledatelja. Malo krvavijih detalja ne bi naškodilo, iskreno, tek toliko da se da aroma pravog Jacka. Zavjera je cool dio filma, ali već će vam biti poznata, pa neće biti iznenađenja. Ne zato što se radi o nečemu jednostavnom već zato što je iskorištena nekoliko puta nakon ovog filma, najviše u malom hitu Johnny Deppa, From Hell. Zbog toga bi mogli dobiti osjećaj da gledate već nešto reciklirano, iako je ovo prvi film koji je upotrijebio tu premisu (ustvari, knjigu koja je objavljena koju godinu prije). Mana mu je i poslovična ukočenost pri režiji (nije film kriv, tako se to onda radilo) ali izvlači ga što dobro izgleda; vizualno, dobro dočarano vremensko razdoblje. I povrh toga, kao završna riječ, vrijedi spomenuti glumačke veterane u glavnim ulogama; Christopher Plummer kao Holmes i James Mason kao Watson. Holmes je u Plummerovoj izvedbi bliže nekom normalnom tipu nego ekscentriku, a Watson ima malo vrckavosti koja je postala dominantnija danas nego onda, iliti, zna odbrusiti Holmesu samo tako. Također, tu je zalutao i Donald Sutherland u maloj minijaturi vidovnjaka koji ima vizije Rasparačevih zločina. Što se drugih stvari tiče, tu vama prepoštam odluku jer ovo nije najbolji film o Holmesu, ali je drugačiji, što mu garantira određenu zanimljivost. Ako volite žanr, tko zna, možda vam se i svidi.

Christopher_Plummer luchshie-filmyi-retsenziyah-ubiystvo-po-prikazu-murder-by-decree-movie-637989912 murderbydecee1_mp murder-by-decree_1_mp murder-decree-tooth_mp Sherlock9_2774006k vlcsnap-2014-05-30-20h46m05s110

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s