Under Fire (1983)

Posted: 25 ožujka, 2015 in Drama, Gene Hackman, Ratni

3112 zhd

IMDb

Trailer

 

Rat je prljava rabota. Ljudi ginu, imovina se uništava, teško da se može proglasiti pobjednikom bilo koga. No, rat je ponekad zdrava stvar, pomaže oko toga da se dobije nezavisnost, da se maknu ludi diktatori i uživa u čarima kapitalizma. Rat je dobar posao. Oduvijek sam imao nekakvo skriveno poštovanje naspram novinara koji ulaze u sukobe kako bi izvještavali o onome što se događa u nekoj tamo zemlji trećeg svijeta i stavljaju glavu doslovce u torbu. Naravno, ima tu i osobne ludosti, glupih odluke i ovisnost o adrenalinu, ali da nema njih teško da bi znali što se u svijetu događa. Ili događalo. Danas su sateliti posvuda, biti novinarom znači otvoriti Internet i pola posla je gotovo, ali prije, u dobrim starim vremenima kad su revolucije bile kao dobar dan, stvari su stajale drugačije. Ovaj mali naslov držim u skicama za neku recenziju već duže vrijeme i vrlo vjerojatno bih to radio još neko vrijeme da nije izašao u blu-ray izdanju, kojeg sam, naravno, popalio na all mighty torentima i obnovio gradivo (prošlo je već dobrih desetak godina kako sam naletio na njega na nekom TV programu). Zanimljivo je kako se neka mišljenja tokom godina promjene, ali ne toliko da u potpunosti promjenim mišljenje već više da uočim stvari koje prije nisam. Također, tematski je ni na nebu, ni na zemlji. Revolucija u Nikaragvi je nedavno bila spomenuta u bigrafskom filmu Kill the Messenager, ali ove kasnije stvari; Irak-Contra afera, dilanje droge i tako te veseli događaji, ali o sukobima koji su se odigrali 1979 godine znam još manje (kao i dosta današnjeg svijeta) i, već kad smo iskreni, zanima me još manje jer revolucije su stalna stvar, stalno netko diže bunu i ustanak, bori se za slobodu od tiranskih okova i zaziva pravednike da se pokažu na najboljem izdanju. Srećom, sukob u Nikaragvi je sporedna stvar, tek još jedan rat u nizu koji služi kao pozadina u kojoj upoznajemo naše junake. Koliko je to dobra stvar (ili loša) prepustit ću vama na odluku.

Russell Price je ratni fotograf; ako negdje ima rata, ima i Russella. Kroz njegov objektiv se doznaje istina s prvih crta. Sljedeća destinacija; Nikaragva. Tamo se pomalo kuhaju stvari, a kako je Russell čovjek koji voli akciju, zna da će uskoro imati materijala za snimanje. Ipak, revolucije ne idu bez sporednih stvari. Tu su i njegovi prijatelji, neki malo manje prijatelji, a kroz objektiv Russell će upoznati obje strane priče; onu sadašnje vlasti i onu pobunjenika, a uskoro će dobiti ponudu koja će ozbiljno ugroziti njegov objektivni kredibilitet. Under Fire je nastao u malom valu filmova koji su za glavne protagoniste imali novinare; The Year of Living Dangerously, recimo, i tu profesiju predstavlja pomalo kao križarsko zanimanje; istina pod svaku cijenu ili nikako. To je lijepo gledanje, ali je i daleko od istine. Ratni izvjestitelji zasebna su priča i zanimljiva priča, svaki od njih bi mogao složiti scenarij za napet film, no ovdje to nije slučaj. Under Fire je fikcija, ali smještena u vrijeme pravih događaja (rušenje tamo nekog lošeg režima – da vas ne davim imenima) i radnje je okružena prvim imenima. Također, inspiraciju za storiju došla je i iz umorstva pravog novinara Billa Stewarta, ubijenog upravo na ulicama Nikaragve, tokom dotične revolucije, zbog čega se podigla velika galama svojedobno. Znači, fikcija, plus ponešto stvarnih fakti ako volite kvazi-povijesne filmove.

Konačni dojam je relatvno mlak. Zašto? Uh, pomalo zbog svega. Idemo od likova. Tu je galerija vrsnih glumaca; Nick Nolte, Ed Harris, Joanna Cassidy i Gene Hackman (njih dvoje odigrali su identičan bračni par i u jako dobrom trileru The Package). Znam, zvuči impresivno, i jest, ali uzmite u obzir da su Hackman i Harris sporedni likovi koji nemaju preveliku minutažu. Njihovi likovi su zanimanje; fotograf, novinar, voditelj. Ništa više od toga. Nema karakterizacije, nema ništa o tome zašto su, recimo, tamo umjesto doma s djecom i zašto guraju glavu u torbu zbog stvari o kojima nitko ne mari (u filmu lik to doslovce kaže – gdje je uopće Nikaragva i kod briga za nju). Scenarij se pouzdava u to da će glumci, njihova karizma, iznijeti stvar na svojim leđima i to je OK, oni to stvarno i rade, ali nema nikakve dubine. Priča. Film otvoreno simpatizira pobunjenike protiv lošeg režima. Problem je što taj loši režim uopće ne vidimo, nemam osjećaj da su stvari loše i pobunjenici djeluju kao gomila djece koja se zajebava uokolo kao maloljetni delikventi. Kad se i ubace prave povijesne stvari, kao datum kada je taj određeni diktator pobjegao iz zemlje, ne dobijemo cijelu obavijest; da je ubijen godinu dana kasnije u Americi od strane tih istih pobunjenika. Gledamo sukobe koji se jednako tako mogu događati u Nigdjezemskoj. No, izostanak informacije ne znači da je to loše režirano ili zamišljeno, uopće ne. Imamo sve što trebamo znati, ali je poprilično suhoparno i ne ostaje u nekom dubokom sjećanju. Režija je pak poprilično dobra jer dočarava godine u pitanju (što i nije bilo teško jer su se događaji odigrali svega 4 godine ranije) i uspjeva uhvatiti drugačije, strano okružje u kojemu se događa sve od pobuna, pa do ljubavi glavnih likova. Ovo je, u konačnici, korektan film, ali ništa više od toga. Zbog glumaca i atmosfere ima ocjenu više, a bio bi možda još i bolji da je ubacio više povijesnih stvari umjesto da je izmišljao i prilagođavao ranju za potrebe što cjelovitijeg uratka. Svakako ga vrijedi pogledati.

still-of-nick-nolte-and-joanna-cassidy-in-under-fire-(1983)-large-picture Under Fire 1 under_fire Under_fire_30884_Medium

still-of-ed-harris-in-under-fire-(1983)-large-picture still-of-gene-hackman-in-under-fire-(1983)-large-picture still-of-joanna-cassidy-in-under-fire-(1983)-large-picture still-of-nick-nolte-in-under-fire-(1983)-large-picture still-of-nick-nolte-in-under-fire-(1983)-large-picture3 still-of-nick-nolte-in-under-fire-(1983)-large-picture4

 

 

Komentari
  1. OKGF kaže:

    Aha, relativno mi je svjež ovaj film. Slažem se da nije vrh vrhova i da se izbjegavaju stvarne prilike, ali su neki elementi baš dobro obrađeni, kao npr. etička komponenta filma i motivi za odlazak u Nikaragvu, kad vidiš zašto je tko u ratu na stranom teritoriju.. onaj plaćenički lik ubojica šta ga igra Ed Harris, ili onaj lik što ga igra Nolte. Jel si gledao Spottiswoodeov nešto humorniji ‘Air America’ s Mel Gibsonom? Ima veze.

    • Deckard kaže:

      Gledao sam ga više puta 😀 ali nikako da sjednem i zapišem nešto o njemu. Zgodan film, iako isto tako nije baš nešto jak u svom području, ali je poprilično zabavan u nekim stvarima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s