Die Hard (1988)

Posted: 18 siječnja, 2016 in Akcija

4e32b121851bd78d6b48fd42c4de605520140908195303 die-hard-movie-poster-1988-1020275560_zpsz8gpl4ys.jpg~original r7GB9LAQNCeA6iTQw214hLriclY

IMDb

Trailer

 

In Memoriam: Alan Rickman

 

Uglađeni negativac. Da započnem s nečim drugačijim. Kolega Dragonrage me pitao želim li napisati nekakav in memoriam tekst za Rickmana, ali nisam u stanju to napraviti. Znao sam njegove filmove i gledao sam njegove filmove i bio mi je zanimlj kao glumac, jedan od onih za koje znate da donose određenu kvalitetu svojim nastupom, ali nabrajanje njegove karijere mi nije nešto posebno poticajno za pisanje. S druge strane, recenzija jednog od njegovih najpoznatijih filmova je nešto što mi odgovara. Iako, budimo iskreni, nisam nikad imao želju pisati o Umri Muški, barem ne o prvom dijelu jer je o njemu, budimo opet iskreni, sve rečeno. Inovativan, napet, zabavan, eksplozivan… vi recite, netko je već napisao. No, pokušat ću pronaći sitnicu dvije o kjoj se baš nije tako govorilo jer…pa, nema smisla pisati o nečemu i ne reći ništa novo. Dakle, uglađeni negativac. Malo je filmova koji uspiju napraviti to da negativac bude zanimljiviji od pozitivca, stvarno malo, a Die Hard svakako ulazi u tu kategoriju. Nije da se nismo nagledali već svakojakih bad guysa, od onih bezveznih, pa do onih uglađenih, ali, iako su neki bili zanimljivi (jebiga, svi ti ugleđno-zanimljivi dolaze iz James Bond serijala) nikad nisu uspjeli zasjeniti glavnu facu. Rickmanu je to pošlo za rukom, a još je bolja stvar da mu je to bila prva važnija uloga. Glumio je on i prije toga, ali u nekim tako bezveznjikavim serijama da uopće ne želim gubiti vrijeme i nabrajati ih. I imao je, ako se nisam preračunao, 41 godinu kad je odigrao Hansa Grubera. Kasni start, ali to samo potvrđuje onu zlatnu izreku da knjigu ne treba procjenjivati prema koricama (i Gene Hackman imao je poprilično kasni start karijere). Zašto je to ispalo tako? Tj. zašto je naš zločko Hans skoro pa u cijelosti ukrao film jednom Bruce Willisu i zašto ga danas tako lako pronalazimo na top listama omiljenih negativaca?

Die Hard gotovo je samostalno pokrenuo novi rukavac u akcijskom žanru; akcija u zatvorenom prostoru. Iako je danas pomodno reći kako je on bio prvi po tom pitanju, to baš nije nije čista istina, već je bilo takvih filmova koji su se igrali sa sličnom formulom (Juggernaut iz 1974) no prvi je koji je ostvario uspjeh na blagajnama, zadivio kritičare i oduševio poštovatelje dobrih eksplozija, prave pucnjave i poprilično inteligentnih rješenja. Na prvi pogled to i nije moralo tako dobro završiti jer originalni roman u radnji je imao Talijane, pa je naš Hans jednako tako mogao biti i nekakav Luigi ili, što je stvarno jeziva pomisao, Branka Cikatića (za sve one koji su gledali Skyscraper – moje iskreno saučešće) i negativac iz romana je…pa, običan negativac. Lik ubija, prijeti, pravi ona sranja kakve obično prave negativci. Hans radi isto to ali to radi sa – stilom. Bruce Willis, iliti John McClane, ovdje je običan jopac, da tako kažem, granična seljačina bez imali stila, manira i nekakve profinjenosti. Nije da ga ne volimo, ipak je to Willis (i McClane je ustvari popularan jer ima njegov šarm) ali kad to pogledamo s neke realnije strane; lik jednostavno nije zabavan. Kako je to jednom rekao stari Hichcock, film je dobar koliko je dobar i negativac (valjda je to rekao Hich, pokupio sam taj citat bez da sam se zamarao i zapamtiti tko ga je točno rekao) i to je u ovom slučaju formula uspjeha. O, ne umanjujem ja ništa značaj pirotehnike, dapače, ja sam mala vesela duša koja obožava vidjeti kad stvari lete u tri lijepe materine i Die Hard ih je pun, čime je jasno pokazano da se i u zatvorenom prostoru mogu napraviti razna glasna sranja. Također, vrijedi napomenuti da negativci unutar Nakatomi tornja nisu baš oličenje pameti, nitko osim Hansa, jer djeluju kao gomila običnih mišića posloženih tako da McClane ima koga ubijati. Da, znam da je ovo što govorim blizu blesfemije, ali kad povučete paralelu s onom stvarno, ali stvarno kretenskom posadom iz Prometheusa, možete uvidjeti jako velike sličnosti, samo što ekipa iz Nakatomija nedostatak osobnosti nadoknađuje povećom količinom ispaljenih metaka pa ih malo više cijenim.

Nakon što je spasio ženu, posmicao sve negativce, zaradio hrpu para i postao materijal za kojeg već unaprijed znate da će dobiti nastavak, Umri Muški je jednako tako uspješno pokrenuo i trend akcijskih filmova koji se događaju u zatvorenim prostorima i koji jednako tako imaju (pokušavaju imati) uglađenog negativca da predvodi lopovsku bandu. Prva dvije ascovijacije koje mi dolaze u misli su Powers Booth, koji u obaveznom odijelu i slatkim govorom drži taoce na hokejaškoj utakmici i muku muči s time što mu Jean-Claude Van Damme kvari savršene dijabolične planove u vezi brzog bogaćanja u Sudden Death. Drugi je Bruce Payne, koji pak ima na piku putnički avion (o,da, bila su to ona divna vremena kad je svaka budala mogao ušetati u jedan i oteti ga) dok mu planove kvari Wesley Snipes kao Passenger 57. Ta dva naslova direktan su rip-off Die Hard formule, ali dok se sva pažnja usmjerava na samu radnju, malo je njih koji u toj kopiji vide i kopiju glavnog negativca, uglađenog tipa koji je opasan kao raspiljugana zvečarka. Problem je što tu do izrađaja dolazi koliko je Rickamn bio dobar glumac. On je opasan, ali nije jednostrano opasan, on je šarmantan, uglađen i sofisticiran negativac; čovjek koji u sebi ima žicu nepredvidljivosti i koji je publici zanimljiviji nego jednostrani, pomalo seljački orijantiran pozitivac. Da je nakon toga stao, otišao u mirovinu i zaboravio na glumu, Rickman bi mogao odšetati u filmsku povijest. No, tu su se mogle vidjeti i tragovi suptilnog komičarskog talenta, kao i jako dobra sklonost improvizaciji, koja je pak do puno boljeg izražaja došla u Robin Hoodu, gdje je nevjerojatno zabavan kao pmalo smotani negativac koji jednostavno nema sreće, nešto kao filmska verzija Willyja Kojota dok lovi Pticu Trkačicu, aka Kevina Costnera. Die Hard je tako ispao projekt u kojemu su profitirali svi, od McTiernana, preko Willisa do Rickmana, ali pomalo je smiješno što ga se danas, nakon smrti, najviše sjećaju po ulozi u Harry Potter franšizi. Priznajem, pogledao sam sve filmove s pola pažnje (knjige sam pokušao čitati, ali jednostavno nije išlo – ako nema nekog Barbarina koji vitla mačem i viče Tako mi Croma, to za mene nije fantasy) i uopće nisam ostao nešto posebno zabavljen. Mislim, OK su to filmovi, kužim zašto je to tako popularno i zašto se danas Rickman povezuje više s tima serijalom nego sa svojim ostalim ulogama, ali barem da se iskoristi prilika, pa da se spomene film koji ga je ustvari i smjestio na zvjezdano nebo. I dok će neke nove generacije zasigurno uživati u avanturama malog čarobnjaka, mi stariji veterani koji preferiramo nešto prizemnije stvari, dobru staru igru žandara i lopova, ipak ćemo se Rickmana sjećati po drugačijem nastupu. I širit ćemo dobar glas da ga i drugi tako otkriju. Što reći za kraj nego se zahvaliti majstoru za hrpu naslova kojima ćemo se uvijek rado vraćati te da ćeš nam ostati u lijepom sjećanju.

1835342,VwhFldAt9VSesTlQO1wAKSzAvqPs01Lbqbf5kCRIWjxM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 1835343,4u33evyuETqp4ENhvsY0V12sQuYitvugZcoQhFX2958SJR5TdGXJEhmtta9gxRd72Ado4HH5NFO1wy8IdK70Zw== 1835346,ZAOQVq2FctGOzrej2xH7V2abNN+mFnrawrA3bwGiA8YSTxxuBYMaQ9CbWsy2TuQJfiAspFNNrVAiFSntLD5rfQ== 1835347,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 1835348,U9Xeak6R7Z2LIis5W5d7Bbkv8VtYjxUjIGjc9CGOTMa6epR_p5BKNKraMwdzchjkxp3GOge0ydyOjPmjX3lZSA== 1835349,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== 1835350,wENhz_thfdJhBgdiWFGDOVnVFwIK9XY2EIm6+lzuEKxw+7oNmxMioOI6kztYzm9gPGnkVBCfYYeZ3H8jcyq0DA== 1835352,1ebr0NNurHg7pyGaqTGvKFi1mYu8tK50F3X2zZsiWwAMnyqutUC3PCnSXCINeTLqa2V7iGzso9he3qrK0GLUUA== 1835357,4ed6S3v2zWk1GD6UDxN8BlwT0pTtOMusvGW2t6vM_WRbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 1835359,KGA8kuoMlRTexsKB8MiJpZYSkXPJlDG_aSjZB2NyY5et5nv32EGTV6zGRHbiSj4J6iXr2vhUzGnCwmhp5HRNsQ== 1835362,vADbWDL43NRAF3Y53Z1Pp1Z76LkGhMHep_p_6W7601FwpWgi6UYEvgJgPeOS3+TzP7qqwCcLyODdR79920XjOw== die_hard_1988_1284x1024_11985

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s