Asteroid (1997)

Posted: 1 ožujka, 2016 in Film Katastrofe, Michael Biehn

11205718_ori ASTEROID-LIVE-ENTERTAINMENT

IMDb

Trailer

Film on line

 

Pamte se najveći, tako nas barem uči povijest. Udar meteora, astereoida ili komete (a dečki u Hollywoodu znaju sve to izmiješati jer je sve to jedan te isti vrag) jedan je od omiljenih strahova cijelog čovječanstva. Asteroid veličine Teksasa pobio je dinosaure (nije bio baš tako velik, ali mi se sviđa ta rečenica iz Armaggedona) i nije baš teško shvatiti zašto je ta stvar užasavajuća. Naime, od njega nema obrane. Mi mislima da ima, ali ustvari nema. Kada jedna takva mrcina udari u Zemlju, piši kući propalo. Iako danas imamo tehnologiju koja je u vrijeme premijere Star Treka bila čisti science fiction, ona još uvijek nije dovoljna da nas potpuno umiri kako, čak i da bude neke opasnosti, mi možemo stvar riješiti. Ili možemo poslati Bruce Willisa u svemir da izbuši rupu i napravi dar-mar (taj film je ustvari toliko pogrešan da je to nevjerojatno za opisati – tema za neku drugu priliku). Filmovi su udar takve velike mrcine znali koristiti za par naslova, počevši od Meteora, preko Armaggedona, pa do Deep Impacta – svi smo čuli za njih, svi smo ih gledali. Naravno, ima tu sada jedno stotinjak B naslova koji su apsolutno nebitni za našu priču (i kvaliteta im je za krasni racku) no povremeno se u B ponudi može provući i nešto poprilično dobro. Zamjećujete da izbjegavam napisati “kvalitetno” ali “dobro” je sasvim dovoljan pojam da mu se neke druge mane pogledaju kroz prste. Asteroid je došao godinu dana prije Armageddona i Deep Impacta, može ga se nazvati i bendom za zagrijavanje, predgrupom za velike dečke jer, pogađate, ovo nije išlo u kina već pravo na video, ali to mu ne treba uzeti za zlo jer u vrijeme kad se on snimao vladalo je mišljenje kako je filmovima katastrofe odzvonilo (nitko nije ni slutio da će Titanic, nakon svih onih silnih probijanja budžeta postati hit numero jedan). No, ono što je nekako zanimljivo, ovo, iako je film napravljen za televiziju (negdje ga vode čak i kao mini-seriju) nije bio samo tako neki projekt da se popuni vrijeme, no, sir, tu je uloženo poprilično truda da na nešto sliči, što je danas gotovo izumrla praksa. Kao i snimanje zanimljivih televizijskih filmova, ali to je već tema za neka druga vremena.

Dakle, o čemu je točno riječ. Pa, za početak, komet prođe kroz asteroidni pojas i u svom prolazu povuče dvije kamene gromade. Stručnjaci u nekakvom opservatoriju izračunaju da će oba udariti u Zemlju. Doduše, postoji mogućnost da će se jedan dio njihove mase izgubiti tokom prolaska kroz zemljinu atmosferu, ali svejedno će napraviti totalku na našem divnom planetu. Mi zemljani doduše imamo aduta u rukavu, nekakvu vrstu lasera koji bi teorijski mogao usporiti i skrenuti veliku mrcinu s putanje, ali to je, očekivano, u nekakvoj eksperimentalnoj fazi, pa se ipak treba pripremiti za najgore. Naš junak, Michael Biehn (čovjek je rođen za uloge vođa, i shit you not) vodi nekakvu emergency agenciju i uspije izvesti na vrijeme da se jedan cijeli grad evakuira na vrijeme (ta to je lik koji je sjebao Terminatora, što ste očekivali – da neće napraviti posao?) ali druga gromada je i dalje na putu prema Zemlji. Postoji okvirni plan (laser, ka-bum, svijet spašen) ali koji propadne. Mislim, ne u cijelosti, ali propadne, pa se svi naši junaci, uključujući i gledatelje, moraju pripremiti za najgore.

Prvo moram napomenuti da prilikom gledanja ovog filmića treba uzeti jednu stvar u obzir. Vrijeme kada je snimljen. Bile su to 90-te. Za razliku od Armageddona i Deep Impacta, koji svoju radnju nabacuje na leđa nekolicine protagonista, ovdje je to zajednički trud i nije toliko da se rasturi asteroid već da se pučanstvo pripremi za globalnu katastrofu. Zašto spominjem vrijeme kada je snimljen? Zato što je film pomalo naivno optimističan po tom pitanju. U radnji se događa evakuacija jednog više milijunskog grada, sve su ruke na palubi, svi surađuju zajedno (žandari, doktori, nacionalna garda, skitnice i beskužnici) i stvar funkcionira. A onda se dogodio 9/11 i uragan Katrina i svi smo postali svjesni koliko brzo stvari mogu postati ekstremno loše. Međuagencijska suradnja je fantazija, u stvarnosti ne postoji, ali onda se vjerovalo da kad se male ruke slože, sve se može. S obzirom da je ovo televizijski proizvod, krenut ćemo od tehničkih stvari. Nema dugo da sam ponovo pogledao i poznati Meteor (bit će riječi i o njemu, zasebno) i mogu samo reći da je film loše ostario. Efekti su…pa, loši. Vjerujem da su funkcionirali u svoje vrijeme, ali ni onda baš nisu bili jako dobri. Kad se veli “televizija” onda se odmah misli na siromašniji budžet i misli se dobro, ali Asteroid je ipak uspio napraviti dosta dobrih stvari. Efekti su kombinacija dobrih starih maketa i žive akcije. Stvar je očita, naravno, vide se makete, ali sve je to poprilično dobro spojeno da ne smeta pri gledanju. Ono što je ustvari ispalo odlično to je pirotehnika. Eksplozije, vatra, stvari se raspadaju u tri lijepe… sve jednostavno odlično, gotovo za nepovjerovati. Zato je Asteroid dvije stepenice iznad sličnih B ostvarenja jer se osjeti da je namjera bila snimti dobar i gledljiv film, a ne neku niskobudžetnu papazjaniju. Znači, što se tiče efekata, straha nema, još uvijek ih nije vrijeme pregazilo (ne u cijelosti). Pozitivnim stvarima se mogu dodati i dobri nastupi Biehna (kako rekoh, dajte čovjeku vodeću ulogu i stvar će uvijek funkcionirati) te Annabella Sciorra kao njegov ženski pandan. Njih dvoje su svoj posao odradili kako treba. Mane su što je ovo klasični film katastreofe, pa imate nekoliko pričica za pratiti. Nisu sve sjajne, kao ni glumci, a osjeti se i da su malo natezali vrijeme za duži TV proizvod. Omjer svega zajedno; gledljivo, ali ne baš jako pamtljivo. Ovo je jedna preporuka za nedjeljno poslijepodne, kad ste fino puni od ručka i ne da vam se baš previše razmišljati, pa pratite radnju, znate tko, što i gdje, ali nije baš ni bitno hožete li ga se sjećati jednom kad film završi. Kategorije; pošteni TV proizvod, uz ponešto uspjelih stvari i ponešto ne tako uspjelih.

1816832,vADbWDL43NRAF3Y53Z1Pp1Z76LkGhMHep_p_6W7601FwpWgi6UYEvgJgPeOS3+TzP7qqwCcLyODdR79920XjOw== 1816838,cMc2Q4b_CzaajgpdEY_avNmH5NgwtfzP7DCe6p3GQF5dMf3pUgk7xLDXZ8tKvlDi1H1IAfmPU7pckuW_8sNCwg== 1816839,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== maxresdefault

1816834,ctmORfcKPw19n10zeYgWbuGyqAw+Tc+b+RCe+A2Dz6PUuQZpM6LPlArm0UA5ENB2KSQKrAPtYcJjzPcJVNgyTw== 1816835,9Y_D+MKnSm2lhGCiTusEco_SAdU_8LculaCPOv9nm9LRfXEvlZLprOD9Mx5Ha3GHNTcYybJh04GQPbBKSvfyoQ== 1816836,pkQkxvU8rzIZdafnpbLI2rkTIyPY3ZzA6u6afWb9hH7uwHdtONkGV7fCXrh_NOS7eKR+MnLdciUDV5eX5Nv_LQ== 1816837,tLmch_TO9w6b3b1LveSr9bke6mKyYFU4upoYQPxxlojUuQZpM6LPlArm0UA5ENB2KSQKrAPtYcJjzPcJVNgyTw== 1816840,EGxloAICFWSu_r7y+GPq9EciiZbCW3Mw4jOkFo1C99PLUiAqkAXxkJMsmuoJYNQHtGeAMcKK97fbpLbH+rGI6g== 1816841,owuFsbgVizWPcAoC2z1eoywF3ocxM0QaxM8dD1rTxD9GjloOH+T4rMz5VSWRYOGwLjvcjUu1YrRzqTUZsIYyBg==

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s