The Lazarus Project (2008)

Posted: 3 prosinca, 2013 in Paul Walker, Thriler

ykwjmXV1KczpWXxzW4fBWAZSDlY The.Lazarus.Project.2008.Eng 1PAXbMhC7B

IMDb

Trailer

IN MEMORIAM – Paul Walker (1973-2013)

Vjerujete li u drugu šansu? Već kad sam zapčeo, da odem do samog kraja – vjerujte li da postoji život poslije smrti? Sad, da smo na nekom katoličkom forumu, to bi bilo pitanje koji bi napravilo svašta, od eventualno dobre rasprave, do međusobnog uvjeravanja kako je druga strana pametnija, odnosno gluplja, što bi poništilo ono zanimljivo što bi netko iamo za reći. Kako je ovo filmski blog, kako sam ja ateist, pa me živo zaboli postoji li druga strana, mi ćemo okvire našeg zanimanja zadržati na filmskoj strani. Što se tiče prvog pitanja – ja, recimo, okvirno vjerujem u drugu šansu. No, promjena bi trebala biti drastična, a okolnosti podložne raznim interpretacijama. Nije svaki zločin počinjen zbog samog zločina, valja u analizu uključiti i uzrok, i način i sve okolnosti koje prate takve stvari, ali i računati na to da bi posljedice mogle biti u ravnini zločina, čak i veće. Što je zanimljiva ideja za film. Propitivanje motiva druge šanse.  Istini za volju, nisam mislio pisati o ovom filmu. Ustvari, jesam, ali nisam jer nije toliko dobar, no ima stvari koje su u njemu odlične. Kako je u tijeku popriličan šok zbog neočekivane smrti Paula Walkera, nekako se  samo po sebi dogodilo da počnem sakupljati materijal i zapisivati ove redove jer mi je već malo— bezvezno stalno medijsko iskakanje s onim ”…glumio je u Fast & Furious filmovima” jer ispada da čovjek u životu nije ništa drugo snimio osim tog serijala. No, dobro, zato je internet zajednica ovdje da to malo ispravi, da malo naglasak stavi na njegovu druge uratke. A ovo je film koji ima— zanimljivu polugu za glavninu radnje; čovjek nakon smrti dobiva drugu šansu za život. Zaintrigirani? I mislio sam da bi mogli biti.

No, ako ste pomislili da je ovo nešto u duhu nadolazećeg Božića i tog vremenskog razdoblja, odmah da vas uputim kako griješite. Ovo je… nešto drugačije. Ne posve jasno definirano. Film započinje kao drama o čovjeku koji je tek počeo slagati svoj život nakon što je ”odradio” uvjetnu kaznu zbog zločina iz mladih dana (krađa). Sve ide dobro dok ne dobije otkaz, nitko ne može pobjeći od prošlosti, a u cijelu priču ulazi i brat sklon kriminalu. Bez izlaza, s računima koji se gomilaju, naš junak odluči pomoći bratu, ali stvar toliko loše završe da je konačna računica troje mrtvih i naš junak osuđen na smrtnu kaznu (iako ustvari nije nikoga ubio). Smrtna kazna je izvršena. Zamračenje. Ili možda ne. Naš junak se tako zatiče u Mount Angelu, bolnici za duševne bolesnike, kao novi domar. Radi li se o Raju? Čistilištu? Paklu? Zemlji? Pružena mu je nova šansa za drugi život, ali samo ako zaboravi svoj stari. To će se pokazati puno težim za izvesti nego reći.

The Lazarus Project film je koji sve karte polaže na jednu ideju i jednog glumca. Ovo je jedan od onih projekata kojima je Paul Walker popunjavao karijeru i tražio malo glumačkog izazova dok nije snimao Brze i Žestoke te mogu bez ustručavanje reći da nosi film lijepo, nema preglumljavanja, dobra mjera emocija kad scena to zahtjeva, dobra uvjerljivost lika.  Što se tiče ideje, tu sad ima boljih strana i lošijih. Bolje strane su što nije jasno naznačeno o čemu se točno radi, tj. koja je lokacija našeg lika, čime se u film unosi blagi elementi nadnaravnog, ne previše, tek pola žlice Vegete, mirisa radi. Ta neizgovorenost se nadopunjava i s jedno dva manja preokreta, ili, sjebimo stvarnost twistovima, koji stvarno unesu zbunjenost u gledatelja, no jednako tako onaj konačni twist ima i poprilično predvidljivost u sebi. Mana je što uvod filma, skoro prvih dvadeset minuta, izgleda kao prosječna drama s kriminalističkim elementima, dok drugi dio ima okus triler s elementima horora (jako blagim elementima) i već spomenutih nadnaravnih elemenata. Vidljiv je i ograničeni budžet, no po tom pitanju se napravilo najbolje što se moglo (radnja ionako ne šeta na previše lokacija) te film ima nešto dobre atmosfere, zgodan i prolazni vizualni identitet, ali ništa posebno upečatljivo. Film dobre ideje, dobrih namjera, pomalo neuravnotežene izvedbe i dobrog glumačkog nastupa dečka iz Kalifornije. Neki nemaju ni toliko.

1346606819_3 1346606864_1 1346606864_6 1346606876_5 lazarus_720_1_large lazarus_720_2_large lazarus_720_3_large lazarus_1080_1_large lazarus_1080_2_large lazarus_1080_3_large shot01n shot03

Komentari
  1. […] tu negdje možda zaletio i koji Oscar, nećemo biti toliko licemjerni, ali, opet, tko zna. Hours, The Lazarus Project i Running Scared naslovi su koji otkrivaju skromne potencijale za dosta […]

  2. thegreatduck kaže:

    Dobra ideja koja je na kraju ispala osrednji film. Al drago mi je da Bob Gunton ima nešto veću ulogu nego obično, šteta što čovjek u većini filmova gdje sam ga gledao ostao neiskorišten.

Komentiraj