The Hunter (1980)

Posted: 11 travnja, 2011 in Akcija, Steve McQueen, Thriler

IMDb

Trailer

 

Kad je riječ o lovcima na ucijene, dva filma mi odmah dolaze u sjećanje. The Hunter i Scottov Domino. Ono što je zanimljivo, oba naglašeno reklamiraju kako su rađena po knjigama/pričama stvarnih osoba, ono što je još zanimljivije, oba imaju veze s stvarnim faktama koliko i ja s istraživanjem tamne strane Mjeseca, a ono što je nevjerojatno – filmovi ne valjaju. Domino je doslovce negledljiva Scottova papazjanija (koja je, navodno, bila njegova dream projekt) jezive montaže i nerazumljive priče koja toliko ulazi u pretjerivanje da je jedino prava Domino mogla biti sretna što se mogla hvaliti kako ju je glumila Keira Knightley, a ako je suditi po gledanosti, bila je i jedina koja ga je gledala. The Hunter jeste malo bolji film, ali samo zato što je smirenije režije, donekle zabavan, staromodnog pristupa temi i zato što je posljednji film legende Stewea McQueena. Sve ostalo, bolni prosjek.

O nekoj priči ovdje nema govora, radi se o nizu nepovezanih dogodovština lovca na ucjene Papa Thorsena, a kako bi se ipak moglo nazvati filmom, povremeno se pojavi jedan uobičajeni psiho koji prvo nadzire Thorsena, pa bane da mu prepadne ženu, te na kraju završni obračun – jedine stvari koje su zajedničke, plus nekoliko zajedničkih scena s ostalim ukućanima gdje kao da navraća kad odradi posao.

Papa Thorsen u McQueenovoj izvedbi nije ni blizu pravog Thorsena, stariji je (onda) bio od njega dvadeset i kusur godina te jedno 40 kila lakši (pravi Thorsen se pojavljuje u jednoj sceni kao barmen) a prikazan je dopadljivo, kao netko tko se bavi napetim poslom zato što mora, i zato što mu ide od ruke. Njegovi susreti s kriminalnim jedinkama su kao iz stripa, nijednom ne naleti na sličnu osobe već su svi totalne različitosti, a susreti su ispunjeni velikom dozom komičnosti. Najveći geg je što lik kojeg McQueen glumi ne zna – voziti. Ipak, da to sve ne bude obična komična papazjanija, ima tu ponešto i akcije, neloše režirane, jedna fora potjera između Trans-Ama i – kombajna te solidna količina dobre stare fizičke šore, kao i pucnjave. Na kraju balade, to je jedan kupus, ali šarmantan kupus koji neće nikoga posebno preopteretiti pri gledanju (poželjno je da bude popodnevno vrijeme, ugodan sunčani dan, a vi umorni od radnog dana) jer neće baš nešto ni oduševiti. A postoji i jedna tragična strana cijele priče, nevezana uz same filmove. Ralph Papa Thorsen i Domino Harvey su u stvarnosti poginuli. Thorson desetak godina nakon filma od podmetnute bombe, a Domino jedva nešto pred izlazak njezina filma (ustvari ga nikad nije vidjela montiranog kako treba) od predoziranja. Vjerujem da su imali zanimljive živote. Šteta što filmovi nisu ispali bolje.

Komentari
  1. Dragonrage kaže:

    Mislim da sam to već spomenuo ovdje jednom prilikom…gledao sam Huntera pred nekih godinu i pol nakon dosta godina, i gotovo pola filma sam zamjeno za Bullit…npr. scenu sa potjerom po žitu (može biti zbog sličnog auta). Ali da budem Hunter me baš pravo razočarao…poprilično slabo. Šteta.

    E da…moram da spomenem i Domino…ne znam zašto, ali to mi je na neki čudan način baš zanimljiv film. Možda je to zbog tog LSD stila, ili je nešto drugo u pitanju, ali sjećam se da mi se svidio sa prvim gledanjem… 🙂

    • Deckard kaže:

      Mene je taj LSD stil snimanja (dobar opis, hehe) baš ubio u pojam, oni divlji kadrovi, pa još luđa motaža, pa boje… pogodno za napušeno stanje 🙂 Ali, film mi je nikakav. Nije mi jasno zašto su uopće išli tako nešto snimati (pa i Huntera) već kad su izmjenili sve iz temelja. Ova potjera po žitu je najbolji dio filma, hehe, samo…šteta Trans-Ama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s