Force 10 from Navarone (1978)

Posted: 20 ožujka, 2011 in Avantura, Harrison Ford, Ratni, Robert Shaw

IMDb

Trailer

 

U nekom drugom vremenu, romani Alistara MacLeana predstavljali su čisto zlato za poducente. Poznata je priča o tome kako je uopće nastao kultni Where Eagles Dare, da je Richardu Burtonu bila puna kapa glume u teškim dramama te je poželio popraviti malo svoj isplativi rejting kod publike. MacLean je odmah iz glave izbacio scenarij i, hopla, ostatak je legenda. No, prije toga, publika je išla masovno u kina pogledati još jedan kultni ratni spektakl nastao po MacLeanovom predlošku, The Guns of Navarone. Što nas dovodi zamalo dvadesetak godina kasnije te još jednog pokušaja da se malo kapitalizira ostavština slavnog pisca.

Force 10 se nadovezuje na The Guns.., isti likovi su igri (ali novi glumci) izvučena je nova priča (koja se malo slabije temelji na MacLeanovom romanu) i što je moglo poći krivo? Hmmm, nekoliko stvari. Sadržajno i na papiru djeluje, pa, zanimljivo. Grupa komadosa dolazi na područje tadašnje Jugoslavije kako bi pomogla partizanima u namjeri da sruše nekakav most koji povezuje dvije zaraćene strane. Misija je od samog početka u problemima, rušenje aviona, pa ulijetanje u krive ruke, četničke, pa nemogućnost da priđu mostu, stotinjak peripetija s kojima se MacLeanovi romani znaju nositi bez muke, ali nadobudni scenaristi nešto manje.

Film izvan papira muči muku s radnjom, tj. tempom. Predugačak, s dijelovima koji se ponavljaju, pa čak ulaze i u nelogičnosti. Iako su izmjenili osnovnu priču, ekipa iza kamere htjela je ostati vjerna MacLeanovim uobičajenim motivima te su zadržali one poznate sitnice; izdajnike, prikrivene agente, stereotipne negativce, malo banalne situacije, te dijaloge koji su, hmmmm, u najmanju ruku nategnuti. Također, film nema vizaulnih atrakcija kao što je riječ s Topovima s Navaronea ili Orlovo Gnijezdo, akcija se pažljivo dozira tako da u prvoj polovici nema ni poštenog obračuna. S druge strane, u drugoj polovici filma, akcija je tako loše smišljena te je spašava samo ono poznato, nema CGI-ja. Doduše, makete su pomalo smiješne, ali su barem zanimljive za gledati. Neujednačen ritam radnje, situacije koje su rastegnute na nepotrebnu minutažu na kraju znaju dovesti i do zamora ionako umornog materijala, ali ne bih za sve okrivio šlampavi scenarij. Ima tu i drugih faktora koji su utjecali na konačni ishod. Glumački cast je jak, od legendi Shawa, Neroa i Foxa do mladog početnika Forda, ali je neiskorišten. Ford se jedini osjeća opušteno, pa čak i trudi izvući nešto iz plitkog materijala, a ostali bi možda i pokušali nešto napraviti da nisu dobili papirnate rečenice i glupe prizore. Nije ni režija zlato koje sja. Predrvena je za jedan spektakl koji bi trebao prštati poletom i entuzijazmom. Sastavljen od ekipe koja je radila Bond filmove (Richard Kiel, Barbara Bach i redatelj Guy Hamilton) film kao da sve svoje karte za privlačnost polaže upravo na te fakte. Samo… Kiel je smiješan kao četnički vođa Dražak (na pozitivan način, iako ne vjerujem da je to bila namjera) Barabara Bach ne zna glumiti, a uloga joj je besmislena, a Hamilton ne zna režirati akciju– kratko i jasno. Glumačka nezienteresiranost i izostanak vizualnih atrakcija (teško je nadmašiti prizor Hohenwefen Castle iz Orlovog Gnijezda) sasvim jasno stavljaju film u zamornija ostvarenja ovog žanra. Šteta, materijal je tipično MacLeanovski, vizaulne su atrakcije mogle biti vrhunac akcije, glumci su mogli biti bolje iskorišteni…pomalo dojam da je film išao na blef pokupiti simpatije onih koje vole Topove, ali bez da je nešto uloženo da bude samostalni uradak. Onako, poluizgubljeno vrijeme kao konačni dojam.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s