McQ (1974)

Posted: 24 ožujka, 2011 in Akcija, John Wayne, Kriminalistički

IMDb

Trailer

 

John Wayne je trebao glumiti Dirty Harrya. Aha, to sigurno niste znali. Ja nisam, kao ni to da je Wayne ovaj film pristao napraviti zato što je požalio što je odbio ulogu cool inspektora koji probleme rješava Magnumom 44. Dobro, i zato što su tradicionalni vesterni polako odumirali i što njegovi posljednji fimovi prije ovog nisu imali baš nekakvu prođu u kinima, ali nećemo to čovjeku zamjeriti. Došlo je vrijeme novih junaka, a Wayne se poželio naći u redu s pobjednicima. Što ovaj film čini jednim jako zanimljivim uratkom za pogledati (pri čemu moram zahvaliti i jednom filmskom kolegi i znalcu što me uopće podsjetio na njega) jer ga je režirao John Struges, još jedan veteran vestern filmova. Kad spojite te dvije institucije u novi žanr…hmmmmm.

Wayne je Lon McQ, čvrsti detektiv,sklon kršenju pravila, rješavanju problema na svoj način i općenitoj svojeglavosti. Što bi se reklo, još jedan tip kakve volimo gledati i kakvih se Wayne naglumio u karijeri. Netko ubije njegova prijatelja i partnera te McQ kreće u samostalno u istragu, a u nju će se uključiti i nadzor jednog poznatog kriminalca, urota koja potječe iz policijskih redova, par plaćenih ubojica, jedna zgodna krađa droge i par automobilskih potjera. I naš će junak popiti otkaz, naravno, kako bi njegova samostalnost i odlučnost došla do još većeg izražaja.

Prvo treba naglasiti, ovo je krimić stare škole, traje dva sata i zna odlutati u nepreglednost baš radi prenatrpanosti priče, ali to je ujedno i razlika izmežu Dirty Harrya i njega. Waynov lik nije moderna osoba, njegovo kretanje među policijskim osobljem djeluje baš nazgrapno, kao da mu ondje uopće nije mjesto i to ga čini uvjerljivim kao nepouzdanom jedinkom koja ide protiv sustava u kojemu je dugi niza radio. Gluma je…pa, tipični Wayne, ne očekujte neke promjene, kako je moj filmski kolega rekao, Wayne je preriju zamjenio betonom, a konja Green Hornetom, no ne možeš samo tako vestern izbiti iz njega. Da bi još više napravili razliku između njega i Dirty Harrya (ali i Franka Bullitta) Waynov lik ima i bivšu ženu, doznajemo da ima i klinku, no, koliko god te scene bilo zgodne, nisu baš u nekakvoj funkciji radnje i djeluju drveno. Wayne je samotnjak i kao takav je najbolji. Ima i par scena gdje se upušta u avanturu za jednu noć – isto baš ne funkcionira, a ni smisao radnje se time ne pojšanjava. Ipak, koliko god da su ti detalji usporavali tijek priče, ona je zanimljiva. Tipično jedna-stvar-vodi-do-druge pristup je zbrčkan, no urote među žandarima su uvijek zanimljive,a kad se tome pridoda oku ugodna akcija, nije uopće teško pretrjeti vrludanje radnje. Wayne se sa svojim McQ-om priključio povijesti (iliti tadašnjem novom trendu) i vidi se da je inspiraciju povukao iz sličnih uradaka tipa Dirty Harry i Bullitt, a sad koliko je samostalan (kao što su dva srodnjaka mu) ostaje ipak na gledatelju da odluči. Ja? Ja sam uživao. Wayne, Green Hornet, prva upotreba MAC-10 automata, par dobrih jurnjava, Wayne koji mlati sve redom, ubojiti jazz soundtrack….

Komentiraj